Butter chicken, czyli kurczak w maśle to potrawa, którą wiele osób pewnie kojarzy z indyjskich restauracji. Taka pozycja w menu to klasyka i choć cieszy się ona dużym powodzeniem wśród smakoszy, to mało kto robi takie danie w domu. Warto jednak spróbować, bo okazuje się, że przepis wcale nie jest trudny i przy wcześniejszym zamarynowaniu kurczaka, zajmuje dosłownie 20 minut. 

Jak zrobić butter chicken?

W tym przepisie zdecydowanie najważniejsze są przyprawy, bo mięso musi być skąpane w maksymalnie aromatycznym i wyrazistym sosie. Potrzebne więc będzie sporo składników z szafki z przyprawami - podstawa to garam masala, imbir, czosnek, chili, kurkuma i kmin rzymski. Oprócz tego obowiązkowa będzie cebula, śmietana, pomidory z puszki i oczywiście "tytułowe" masło.

Do podstawowej listy składników warto też dodać także odrobinę cynamonu, choć może nie wydaje się on oczywistym składnikiem do słonych dań. Tutaj jednak pasuje doskonale i idealnie podkręca wszystkie inne smaki. Najważniejsze w tym przepisie się zamarynowanie mięsa z kurczaka, bo aby dobrze smakowało, powinno trochę poleżeć w mieszance jogurtu naturalnego i przypraw. Warto więc zrobić do wieczór wcześniej, a wtedy następnego dnia całe przygotowania obiadu ograniczą się do 20 minut. 

Zobacz dokładny przepis na domowy butter chicken i spróbuj odtworzyć go w swojej kuchni. Z pewnością nie pożałujesz i będziesz potem wracać do tego smaku. 

Butter chicken - przepis na obiad w 20 minut 

Składniki:

  • około 0,5 kg piersi z kurczaka
  • 120 g jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli, 
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła klarowanego do smażenia (ew. oleju/oliwy)
  • pieprz do smaku

na sos:

  • łyżka masła klarowanego
  • 1 cebula
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • pół szklanki wody
  • pół szklanki śmietanki 18%
  • 1 łyżeczka syropu z agawy/miodu/cukru
  • 2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • ćwierć łyżeczki chili pieprzu cayenne
  • sól do smaku
  • opcjonalnie: po pół łyżeczki kurkumy, kuminu, suszonej kolendry, szczypta cynamonu
  • 2 łyżki zmielonych migdałów (można zamienić na orzechy nerkowca)

Przygotowanie:

  1. Kurczaka pokrój w kostkę i wymieszaj z jogurtem , sokiem z cytryny, oliwą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, startym imbirem oraz wszystkimi przyprawami. Tak przyprawione mięso wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut, a najlepiej nawet na całą noc. '
  2. Cebulkę obierz i drobno posiekaj, następnie dodaj na patelnię wszystkie przyprawy, orzechy oraz pomidory z puszki i wodę. Całość gotuj przez około 10 minut, a potem zblednuj ze śmietanką na gładki sos. 
  3. Zamarynowanego kurczaka podsmaż przez 5 minut, a potem zalej sosem i jeszcze trochę razem podduś.  
@olgamaj_jestem Butter chicken 🥘✨z chlebkiem naan. Smakuje jak w indyjskiej restauracji. Składniki na 4 porcje: MIĘSO: -500-600 g piersi z kurczaka -1 łyżeczka soli, pieprz do smaku -1 łyżka świeżo startego imbiru -2 ząbki czosnku, starte na drobnych oczkach -1 łyżeczka przyprawy garam masala -2 łyżki soku z cytryny -1 łyżka oliwy z oliwek -120 g jogurtu greckiego -1 łyżka masła klarowanego do smażenia (ew. oleju/oliwy) SOS: -1 łyżka masła klarowanego (ew. oleju/oliwy) -1 cebula, pokrojona w kostkę -2 łyżeczki przyprawy garam masala -1/4 łyżeczki chili pieprzu cayenne (jeśli lubicie bardzo ostre możecie dać więcej) -opcjonalnie: po 1/2 łyżeczki kurkukmy, kuminu, suszonej kolendry, szczypta cynamonu -2 łyżki zmielonych migdałów (ew. 2 łyżki orzechów nerkowca) -1 puszka pomidorów krojonych -1/2 szklanki wody -1/2 szklanki śmietanki 18% -1 łyżeczka syropu z agawy/miodu/cukru -sól do smaku Mięso marynujemy 30 minut, a najlepiej całą noc. Smażymy 5 minut. Sos gotujemy 10 minut. Łączymy z mięsem i gotujemy razem 3 minuty. Podajemy z ryżem i chlebkiem naan. • #butterchicken#przepis#obiad#pomyslnaobiad#kurczak#domowejedzenie#prosteprzepisy#gotowanie#indiancuisine#zdroweodżywianie#pysznejedzenie#smacznie#pysznie ♬ Swan Lake "dance of four swans" - Kohrogi

Źródło: Tiktok.com/@olgamaj_jestem