Kulinaria Bliskiego Wschodu kojarzą się z orientalnymi przyprawami i niezwykłymi smakami, a także nietypowymi dla nas obyczajami. Tymczasem wystarczy tylko powierzchowne spojrzenie w treść arabskich przepisów, by dostrzec, że i w tamtym zakątku świata lubią to samo, co i my.

Kabsa – narodowe danie Arabii Saudyjskiej

Przykład? Kurczak z ryżem znany tam jako kabsa. To danie szczególnie popularne w Arabii Saudyjskiej, wywodzi się zaś z kuchni Beduinów, czyli wędrownych pustynnych pasterzy. Jest symbolem ich gościnności. 

Z tego też powodu podaje się go na rodzinnych uroczystościach i wyjątkowo chętnie proponuje przybyszom z daleka. A jest się czym pochwalić, bo takie udka smakują po prostu wybornie. To nie tylko zasługa ciekawej mieszanki przypraw, ale też prostoty przygotowania. 

Adobe Stock, Natalia Hanin

Przepis na kurczaka po arabsku (kabsa)

Składniki:

  • 4 łyżki masła klarowanego
  • 1,5 kg udek lub podudzi
  • 1 łyżeczka soli
  • Pół łyżeczki pieprzu
  • 1 cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • ¼ szklanki przecieru pomidorowego
  • 1 puszka pomidorów 
  • 3 marchewki
  • Pół łyżeczki szafranu
  • Pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • Pół łyżeczki mielonej kolendry
  • Pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • Pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • Pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • Ćwierć łyżeczki kardamonu
  • Kilka goździków
  • Pół litra bulionu 
  • 2 i 1/4 szklanki ryżu basmati

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek posiekaj drobno. Mięso oczyść i przygotuj do smażenia.
  2. Rozpuść na dużej patelni masło na średnim ogniu. Dodaj kurczaka, najpierw stroną ze skórą, i smaż przez 3 lub 4 minut z każdej strony. Dodaj cebulę i czosnek do patelni i smaż, aż cebula zmięknie, a kurczak złapie ładny brązowy kolor z obu stron. Zdejmij mięso z ognia i przykryj, by nie wystygło.
  3. Dodaj na patelnię pozostałe składniki. Dodaj pomidory i przecier pomidorowy, startą na tarce marchewkę, 2 szklanki wody, bulion drobiowy i ryż do patelni. Posyp wszystkimi przyprawami (goździki i ziele angielskie utłucz w moździerzu) i wymieszaj.
  4. Włóż kurczaka z powrotem na patelnię, ułóż go na pozostałych składnikach. Przykryj szczelnie i duś przez 45 minut w temperaturze.
  5. Po tym czasie odkryj patelnię i wymieszaj ryż. Kontynuuj duszenie bez przykrycia, aż ryż będzie ugotowany, a mięso dojdzie w 100%.
  6. Gotowe danie oprósz posiekaną natką pietruszki, jeśli chcesz możesz dodać jeszcze arabskie akcenty, czyli migdały i rodzynki. 

Smacznego!