Babki, mazurki serniki - to ostatnimi czasy najczęstsze przepisy, jakie pojawiają się w Internecie. Nic dziwnego, bo zbliżające się święta wielkanocne słyną właśnie z tych wypieków. Jeśli jednak chcesz podać coś innego, zaskakującego i pachnącego na deser, mamy coś ekstra. W całym domu będzie pachnieć tak wspaniale, że wszyscy będą prosić o kawałek tego ciasta.

Ciasto jogurtowe lawendowo-cytrynowe

Od tego ciasta trudno się oderwać, bo nie tylko smakuje doskonale, ale też pachnie i wygląda obłędnie. Wisienką na torcie jest lukier, ale nie na wodzie, czy białku, tylko na jogurcie greckim, co jeszcze bardziej podkreśla kremowość tego ciasta. Nie trzeba też czekać na świeżą lawendę, bo w tym przepisie można wykorzystać suszoną, z zeszłego roku. Ale kiedy zakwitnie świeża, koniecznie zbierzcie i zróbcie z niej ten deser, bo aromat będzie nieziemski. Przygotuj zatem proste składniki i od razu wypróbuj ten przepis od razu. Jesteśmy pewni, że tak posmakuje, że na Wielkanoc znajdzie się na centralnym miejscu na stole.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki,
  • 120 g miękkiego masła,
  • 1 szklanka cukru,
  • 3 jajka,
  • 3/4 szklanki jogurtu greckiego,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta sody oczyszczonej,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny,
  • 1 łyżka suszonej lawendy,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • szczypta soli

lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 1 łyżka jogurtu greckiego,
  • kilka kropel soku z cytryny

Jak zrobić ciasto jogurtowe lawendowo-cytrynowe krok po kroku

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 165 stopni C.
  2. Do miski wrzuć masło i zacznij je ubijać mikserem. Stopniowo dodawaj cukier aż powstanie jasna, puszysta masa.
  3. Teraz zacznij dodawać po 1 jajku i za każdym razem ubijaj masę na najwyższych obrotach 1 minutę.
  4. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sól i sodę.
  5. Ustaw obroty miksera na najniższe i do ubitej masy dodawaj stopniowo suche składniki na przemian z jogurtem greckim.
  6. Na koniec dodaj sok z cytryny i startą skórkę, ekstrakt waniliowy, lawendę i całość delikatnie wszystko wymieszaj.
  7. Przygotuj foremkę keksówkę. Posmaruj ja tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia.
  8. Wlej do foremki gotowe ubite ciasto i wyrównaj.
  9. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 35-40 minut. Sprawdź, czy ciasto jest upieczone suchym patyczkiem.
  10. Ciasto wyjmij z piekarnika, postaw na kratce i pozostaw do wystygnięcia.
  11. Z podanych składników utrzyj lukier na gładką masę
  12. Na koniec polej ciasto lukrem i udekoruj lawendą i skórką z cytryny.

źródło: www.everycakeyoubake.pl