Coraz więcej osób przechodzi na keto, ale mimo mocnego ograniczenia węglowodanów, na takiej diecie też można jeść słodkości, tylko odpowiednio przygotowane. Poniżej znajdziesz sprytny przepis na genialny sernik z ricotty, w którym nie ma ani grama białego cukru oraz mąki pszennej. Oba te składniki należy zastąpić się czymś innym, ale ani smak, ani konsystencja deseru na tym nie ucierpi.
Jak zrobić sernik keto?
Aby przygotować delikatny i puszysty keto sernik, wystarczy przygotować mały kubeczek ricotty, 6 jajek, 60 g masła w temperaturze pokojowej i 60 g budyniu w proszku. Do tego przyda się jeszcze mąka, ale nie taka zwykła pszenna, tylko bambusowa. Taki proszek pozyskiwany z pędów bambusa genialnie zastępuje białą mąkę i ma mało węglowodanów oraz całe mnóstwo błonnika. Można go już kupić w wielu sklepach, choć najłatwiej będzie zamówić online - od razu w dużej torbie, bo mąka bambusowa przyda się nie tylko na sernik, ale także do naleśników, gofrów czy racuchów w wersji keto.
Zamiast cukru warto sięgnąć natomiast po erytrol oraz inulinę z cykorii. O ile ten pierwszy jest już całkiem popularny i dostępny w wielu marketach, o tyle drugi produkt może wydawać się mało znany. Zdecydowanie warto jednak go używać, bo inulina z cykorii to nie tylko świetne słodzidło, ale też naturalny prebiotyk i dobre źródło błonnika.
A gdy masz już to wszystko, nie pozostaje nic innego jak brać się do pracy. Przepis na keto sernik nie jest skomplikowany, a efekt wynagradza każdą minutę spędzoną w kuchni. Spróbuj, a pokochasz to ciasto i zabłyśniesz nim przed wszystkimi gośćmi, nawet tymi, którzy nie odmawiają sobie białej mąki i cukru.
Keto sernik z ricotty - przepis
Składniki:
- 250 g serka ricotta
- 6 jajek
- 60 g miękkiego masła
- 60 g budyniu waniliowego (bez cukru)
- 30 g mąki bambusowej
- 30 g erytrolu
- 30 g inuliny z cykorii
Przygotowanie:
- Jajka wybij do dwóch miseczek, oddzielając białka od żółtek.
- Serek ricotta wymieszaj z miękkim masłem oraz żółtkami na jednolitą masę.
- Następnie dodaj budyń w proszku, mąkę bambusową oraz inulinę z cykorii i zmiksuj całość.
- Na sam koniec ubij białka z erytrolem na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj ją do ciasta.
- Gotową masę sernikową przelej do formy (najlepiej silikonowej) i piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 30-35 minut.
- Upieczone keto sernik z ricotty odstaw do całkowitego wystudzenia i dopiero potem wyjmuj z formy.
Źródło: przeketonowa.pl
















