Latem każdy sięga po chłodne napoje. Trendy co prawda często się zmieniają, pojawiają się różne koktajle, kolorowe herbaty, mrożone kawy w niecodziennym wydaniu, ale cytrynowe orzeźwienie nigdy nie wychodzi z mody.
Żeby móc się nim cieszyć o każdej porze dnia i nocy, zrób sobie zawczasu koncentrat lemoniady. Słonecznożółty krem, który nie różni się wiele od sorbetu, wystarczy potem wydłubać łyżeczką i wrzucić do szklanki. Jest niezwykle intensywny w smaku, bo zawiera nie tylko sok. Do zamrażarki trafią też skórki i miąższ.
Jak zrobić domową lemoniadę?
Klasyczna lemoniada to sok z cytryny, cukier i woda. Naprawdę niewiele potrzeba, żeby stworzyć orzeźwiający napój, smaki można dopasować do własnych preferencji, ale złote proporcje to:
- 2:1, jeśli chodzi o stosunek soku do cukru,
- 3:1 – stosunek wody do soku z cytryny.
Najlepsze jest to, że tradycyjną lemoniadę da się jeszcze całkiem swobodnie uzupełniać o ulubione składniki. W razie potrzeby cukier zamień na miód lub niskokaloryczny słodzik. Do szklanki możesz wrzucić na przykład świeże zioła, takie jak mięta, bazylia lub rozmaryn.
Latem jak znalazł będą owoce jagodowe – truskawki, borówki, maliny, nawet mocno kwaskowy agrest. Podstawowy smak lemoniady pogłębią inne cytrusy, na przykład limonka, pomelo, grejpfruty i pomarańcze. Znajdzie się i miejsce dla warzyw – na czele z ogórkiem, który ma dużą zawartość wody i delikatny, nienachalny smak.
Lemoniadą często nazywa się też inne chłodzące, orzeźwiające napoje, które mają coraz mniej wspólnego z cytrynami. W przypływie fantazji możesz na przykład przyrządzić lemoniadę truskawkową lub lemoniadę arbuzową. Jednak nie ma to jak klasyk, więc warto przygotować się na gorące dni i przyrządzić koncentrat z cytryn, kiedy jeszcze trwa na nie sezon i ceny nie sięgają sufitu.
Koncentrat lemoniady – przepis
Składniki:
- 3 kg cytryn
- 1,5 kg cukru
Przygotowanie:
- Umyj i sparz cytryny. Zdejmij z nich skórkę (staraj się nie ściągać jej razem z białą, gorzką częścią – albedo). Zasyp ją połową cukru i ugniataj przez chwilę rękami, a potem odstaw na bok.
- Teraz zdejmij albedo z cytryn małym nożykiem i wyrzuć. Pokrój oczyszczone już dokładnie owoce w plastry, usuwając na bieżąco pestki.
- Połącz pokrojone cytryny z pozostałym cukrem i zmiksuj je w blenderze na purée.
- Zblenduj także odłożone wcześniej skórki z cukrem. Połącz obie masy i przeciśnij je przez sito.
- Przełóż koncentrat lemoniady do pojemnika na żywność odpornego na niskie temperatury. Szczelnie go zamknij, opisz i umieść w zamrażarce.
Kiedy najdzie cię ochota na domową lemoniadę, włóż do szklanki kilka łyżek koncentratu z cytryn i dopełnij go wodą. Nie musisz już nawet dodawać lodu, żeby uzyskać orzeźwiający napój.
Źródło: instagram.com/sevgikayhan_

















