Latem każdy sięga po chłodne napoje. Trendy co prawda często się zmieniają, pojawiają się różne koktajle, kolorowe herbaty, mrożone kawy w niecodziennym wydaniu, ale cytrynowe orzeźwienie nigdy nie wychodzi z mody.

Żeby móc się nim cieszyć o każdej porze dnia i nocy, zrób sobie zawczasu koncentrat lemoniady. Słonecznożółty krem, który nie różni się wiele od sorbetu, wystarczy potem wydłubać łyżeczką i wrzucić do szklanki. Jest niezwykle intensywny w smaku, bo zawiera nie tylko sok. Do zamrażarki trafią też skórki i miąższ.

Jak zrobić domową lemoniadę?

Klasyczna lemoniada to sok z cytryny, cukier i woda. Naprawdę niewiele potrzeba, żeby stworzyć orzeźwiający napój, smaki można dopasować do własnych preferencji, ale złote proporcje to:

  • 2:1, jeśli chodzi o stosunek soku do cukru,
  • 3:1 – stosunek wody do soku z cytryny.

Najlepsze jest to, że tradycyjną lemoniadę da się jeszcze całkiem swobodnie uzupełniać o ulubione składniki. W razie potrzeby cukier zamień na miód lub niskokaloryczny słodzik. Do szklanki możesz wrzucić na przykład świeże zioła, takie jak mięta, bazylia lub rozmaryn.

Latem jak znalazł będą owoce jagodowe – truskawki, borówki, maliny, nawet mocno kwaskowy agrest. Podstawowy smak lemoniady pogłębią inne cytrusy, na przykład limonka, pomelo, grejpfruty i pomarańcze. Znajdzie się i miejsce dla warzyw – na czele z ogórkiem, który ma dużą zawartość wody i delikatny, nienachalny smak.  

Lemoniadą często nazywa się też inne chłodzące, orzeźwiające napoje, które mają coraz mniej wspólnego z cytrynami. W przypływie fantazji możesz na przykład przyrządzić lemoniadę truskawkową lub lemoniadę arbuzową. Jednak nie ma to jak klasyk, więc warto przygotować się na gorące dni i przyrządzić koncentrat z cytryn, kiedy jeszcze trwa na nie sezon i ceny nie sięgają sufitu.

Koncentrat lemoniady – przepis

Składniki:

  • 3 kg cytryn
  • 1,5 kg cukru

Przygotowanie:

  1. Umyj i sparz cytryny. Zdejmij z nich skórkę (staraj się nie ściągać jej razem z białą, gorzką częścią – albedo). Zasyp ją połową cukru i ugniataj przez chwilę rękami, a potem odstaw na bok.
  2. Teraz zdejmij albedo z cytryn małym nożykiem i wyrzuć. Pokrój oczyszczone już dokładnie owoce w plastry, usuwając na bieżąco pestki.
  3. Połącz pokrojone cytryny z pozostałym cukrem i zmiksuj je w blenderze na purée. 
  4. Zblenduj także odłożone wcześniej skórki z cukrem. Połącz obie masy i przeciśnij je przez sito.
  5. Przełóż koncentrat lemoniady do pojemnika na żywność odpornego na niskie temperatury. Szczelnie go zamknij, opisz i umieść w zamrażarce. 

Kiedy najdzie cię ochota na domową lemoniadę, włóż do szklanki kilka łyżek koncentratu z cytryn i dopełnij go wodą. Nie musisz już nawet dodawać lodu, żeby uzyskać orzeźwiający napój.

Źródło: instagram.com/sevgikayhan_