Mniszek lekarski to chwast, który ma szereg właściwości zdrowotnych. Działa napotnie (w sam raz na przeziębienia), moczopędnie i poprawia trawienie. A najlepsze jest to, że występowanie tych roślin jest powszechne i można zrywać je bez ograniczeń i nie trzeba nic za to płacić. Dużą popularnością cieszą się wszelkiego rodzaju napary, ale lody z kwiatów mniszka to prawdziwa nowość. Zrób je koniecznie, ponieważ świetnie orzeźwiają w upały i przynoszą szybką ulgę.

Kiedy zbierać kwiaty mniszka?

Pierwsze żółte kwiaty pojawiają się już w kwietniu, ale można je zbierać do lipca. Potem zaczynają przekwitać, ale po raz drugi pojawiają się jeszcze na początku jesieni.  Rosną na łąkach, można je spotkać na polanach leśnych, a także na trawnikach. Jednak najlepiej jest zbierać je z daleka od skupisk ludzkich, dróg, fabryk i wszelkiego rodzaju zakładów przemysłowych. Unikaj też tych kwitnących na polach uprawnych, ponieważ mogą być skażone pestycydami. Zrywaj tylko suche egzemplarze, dlatego lepiej nie wybieraj się na poszukiwania w deszczowy dzień, ani chwilę po opadach. Zbieraj je, jak świeci słońce, wtedy ładnie rozwinięte kwiaty są zwrócone w jego stronę. Dobra pora dnia to przedpołudnie. Najlepiej smakują zbiory majowe, wtedy są odpowiednio dojrzałe, a charakterystyczny gorzki posmak nie jest wyczuwalny. Oprócz popularnego syropu z mniszka, w tym roku wypróbuj przepis na lody. Będziesz mile zaskoczony.

Getty Images

Jak zrobić lody z kwiatów mniszka lekarskiego?

Składniki:

  • garść kwiatów mniszka
  • 1 banan
  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy lub cytryny

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Zacznij od zebrania kwiatów mniszka. Następnie odetnij łodyżki, potrzebne będą same główki. Rozłóż je na białym papierze, np. tym do pieczenia lub na dużej kartce z bloku rysunkowego bądź po prostu na jasnej ściereczce. Zastanawiasz się, dlaczego musi to być biały lub bardzo jasny kolor? Jak kwiatki poleżą chwilę, zaczną z nich uciekać robaczki, a tych akurat raczej nie chcesz zjeść z lodami. Większość z nich ma czarny lub ciemny kolor, a w ten sposób po prostu będzie je lepiej widać. Powinny poleżeć przynajmniej 30 minut.
  2. Następnie opłucz je pod bieżącą wodą. Możesz jeść je również na surowo (jako ozdoba do deserów i dań głównych lub jako składnik sałatek) nie wymagają żadnej obróbki cieplnej. A jak masz nadmiar kwiatków, przy okazji zrób miód z mniszka.
  3. Garść kwiatów mniszka przełóż do kielicha blendera, dodaj banana i wlej sok wyciśnięty z 1 pomarańczy. Zblenduj wszystko na gładką masę. Przełóż do wybranych foremek na lody.
  4. Lody z kwiatów mniszka wsadź do zamrażalnika na całą noc, a potem będą już gotowe do jedzenia.