Jeśli lubisz sernik, ale tradycyjny już ci się trochę przejadł, to sięgnij po nowość. W kilka chwil przygotuj sernik z karmelem, który jest tak dobry, że poleca go również Magda Steczkowska. Z taką rekomendacją wyjdzie na pewno. Zrób go jeszcze przed świętami, by przetestować nowość, ale koniecznie korzystaj ze składników wysokiej jakości. Szczególną uwagę zwróć na twaróg.
Jak zrobić spód na sernik z karmelem?
Składniki na spód:
- 200 g ciasteczek owsianych
- 70 g masła
Przygotowanie:
Ciasteczka owsiane wsadź do naczynia od blendera i rozdrobnij je tak bardzo, jak się da. Roztop masło na małym ogniu. Lekko przestudzone przelej do ciastek. Wymieszaj dokładnie. Papierem do pieczenia wyłóż tortownicę o średnicy 21 cm. Następnie wylep masą ciasteczkową dno. Możesz dodatkowo zrobić ranty. Wstaw ją do lodówki, żeby stwardniała.
Przygotuj masę serową
Składniki z lodówki najlepiej jest wyjąć wcześniej, żeby nabrały temperatury pokojowej.
Składniki:
- 500 twarogu lub dobrej jakości sera z wiaderka
- 250 g mascarpone
- 60 g cukru
- 3 jajka
- 200 ml śmietany kremówki
- 200 g białej czekolady
Wykonanie krok po kroku:
- Śmietankę przelej do rondelka i podgrzej ją. Potem zdejmij ją i wrzuć do niej kawałki białej czekolady. Mieszaj, aż się roztopi.
- Do miski przełóż ser twarogowy i mascarpone. Dosyp cukier i wlej zimną masę śmietankowo-czekoladową. Wszystko dokładnie wymieszaj i przelej na ciasteczkowy spód.
- Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza, w trybie pieczenia góra-dół i odmierz 15 minut. A później zmniejsz ją do 120 stopni Celsjusza i piecz je jeszcze przez 30 minut.
- Na poniższą blaszkę wstaw naczynie żaroodporne wypełnione wrzątkiem. Lekko uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw w środku, aż całkowicie wystygnie.
- Na koniec sernik wstaw do lodówki na całą noc.
Wykonaj własny słony karmel
Składniki na słony karmel:
- 150 g cukru
- 150 g kremówki
- 120 g masła
- pół łyżeczki soli
Przygotowanie krok po kroku:
- Do garnka z grubym dnem wsyp cukier. I na bardzo małym ogniu podgrzewaj, aż się skarmelizuje. Dla ułatwienia możesz dodawać go porcjami. Jeśli czujesz, że podgrzał się za bardzo i zaraz się przypali, zdejmij go na chwilę z palnika. W ten sposób temperatura dość szybko opadnie, ale cały czas mieszaj.
- Gdy cukier zyska piękny karmelowy kolor, zacznij powoli wlewać do niego śmietankę, nie przerywając mieszania. Dodaj sól (może też być gruboziarnista), połącz składniki i odstaw garnek na bok. Po chwili dołóż jeszcze masło i zmiksuj całość. Zimny wstaw do lodówki na noc.
- Przed podaniem sos karmelowy nanieś na wierzch sernika. Dodatkowo możesz go ozdobić orzeszkami, ale nie jest to konieczne.
Przepis pochodzi z FB @mamabistropl. Zobaczcie, jak go zrobić krok po kroku:

















