Jeśli lubisz sernik, ale tradycyjny już ci się trochę przejadł, to sięgnij po nowość. W kilka chwil przygotuj sernik z karmelem, który jest tak dobry, że poleca go również Magda Steczkowska. Z taką rekomendacją wyjdzie na pewno. Zrób go jeszcze przed świętami, by przetestować nowość, ale koniecznie korzystaj ze składników wysokiej jakości. Szczególną uwagę zwróć na twaróg.

Jak zrobić spód na sernik z karmelem?

Składniki na spód:

  • 200 g ciasteczek owsianych
  • 70 g masła

Przygotowanie: 

Ciasteczka owsiane wsadź do naczynia od blendera i rozdrobnij je tak bardzo, jak się da. Roztop masło na małym ogniu. Lekko przestudzone przelej do ciastek. Wymieszaj dokładnie. Papierem do pieczenia wyłóż tortownicę o średnicy 21 cm. Następnie wylep masą ciasteczkową dno. Możesz dodatkowo zrobić ranty. Wstaw ją do lodówki, żeby stwardniała.

Przygotuj masę serową

Składniki z lodówki najlepiej jest wyjąć wcześniej, żeby nabrały temperatury pokojowej.

Składniki:

  • 500 twarogu lub dobrej jakości sera z wiaderka
  • 250 g mascarpone
  • 60 g cukru
  • 3 jajka
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 200 g białej czekolady

Wykonanie krok po kroku:

  1. Śmietankę przelej do rondelka i podgrzej ją. Potem zdejmij ją i wrzuć do niej kawałki białej czekolady. Mieszaj, aż się roztopi.
  2. Do miski przełóż ser twarogowy i mascarpone. Dosyp cukier i wlej zimną masę śmietankowo-czekoladową. Wszystko dokładnie wymieszaj i przelej na ciasteczkowy spód.
  3. Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza, w trybie pieczenia góra-dół i odmierz 15 minut. A później zmniejsz ją do 120 stopni Celsjusza i piecz je jeszcze przez 30 minut.
  4. Na poniższą blaszkę wstaw naczynie żaroodporne wypełnione wrzątkiem. Lekko uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw w środku, aż całkowicie wystygnie.
  5. Na koniec sernik wstaw do lodówki na całą noc.

Wykonaj własny słony karmel

Składniki na słony karmel:

  • 150 g cukru
  • 150 g kremówki
  • 120 g masła
  • pół łyżeczki soli

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Do garnka z grubym dnem wsyp cukier. I na bardzo małym ogniu podgrzewaj, aż się skarmelizuje. Dla ułatwienia możesz dodawać go porcjami. Jeśli czujesz, że podgrzał się za bardzo i zaraz się przypali, zdejmij go na chwilę z palnika. W ten sposób temperatura dość szybko opadnie, ale cały czas mieszaj.
  2. Gdy cukier zyska piękny karmelowy kolor, zacznij powoli wlewać do niego śmietankę, nie przerywając mieszania. Dodaj sól (może też być gruboziarnista), połącz składniki i odstaw garnek na bok. Po chwili dołóż jeszcze masło i zmiksuj całość. Zimny wstaw do lodówki na noc.
  3. Przed podaniem sos karmelowy nanieś na wierzch sernika. Dodatkowo możesz go ozdobić orzeszkami, ale nie jest to konieczne.

Przepis pochodzi z FB @mamabistropl. Zobaczcie, jak go zrobić krok po kroku: