Uwielbiam przepisy Roberta Makłowicza. Jego inspiracje zawsze okazują się strzałem w dziesiątkę - przygotowanie nie jest bardzo skomplikowane, a moja rodzina ustawia się w kolejce po dokładki. Ostatnio miałam sporo jabłek, a nie chciałam się bawić w przygotowywanie czasochłonnej szarlotki. Wtedy przyszła pora na przepis Makłowicza - jabłka z bakaliami otulone aromatycznym sosem skradły serca domowników. W najbliższych dniach spodziewam się gości i na pewno nie będę szykowała żadnego ciasta z jabłkami. Owoce znowu wykorzystam do tego bajecznego deseru. Z pewnością niedługo spróbuję też przyrządzić podobną wersję z gruszkami, które również świetnie będą pasowały do waniliowego sosu.
Przepis na jabłka w sosie waniliowym wg Makłowicza
Składniki:
- 4 jabłka
- 150 g cukru
- 300 ml mleka
- 3 żółtka
- łyżeczka mąki pszennej
- laska wanilii
- łyżeczka masła
- niewielka garstka rodzynek
- posiekane orzechy włoskie albo laskowe (proponowany przeze mnie dodatek, nie było go w oryginale)
Sposób przygotowania:
- Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne (możesz zostawić ogonki). Ja w tej kwestii nie posłuchałam sugestii Makłowicza i zostawiłam skórkę na owocach - w tej wersji są moim zdaniem równie dobre.
- 100 g cukru rozpuść w garnuszku w 800 ml gorącej wody. Gdy powstanie syrop, włóż do niego jabłka. Gotuj przez 10 minut.
- Jabłka wyjmij, odcedź, odstaw do wystudzenia.
- Rodzynki namocz w filiżance z gorącą wodą. Orzechy wyłuskaj i drobno posiekaj (jeśli chcesz ich użyć).
- 250 ml mleka zagotuj z laską wanilii. Potem wyjmij wanilię.
- Pozostałą część mleka, czyli 50 ml, wymieszaj z mąką i połącz z ugotowanym mlekiem.
- Żółtka z kolei utrzyj z resztą cukru (50 g). Podczas ucierania, powoli dodawaj partiami mleko.
- Dodaj masło, ubijaj około 15 minut na parze.
- Dosyp odcedzone rodzynki i orzechy, wymieszaj.
- Jabłka umieść w miseczce i zalej je sosem z bakaliami. Możesz to wykonać w formie jak na zdjęciu - tak, aby owoce miały efektowne czapeczki.
- Robert Makłowicz rekomenduje, aby takie jabłka podawać na ciepło - wtedy będą smakować najlepiej.
Jak podać takie jabłka?
Ten deser sam w sobie wygląda efektownie. Jeśli chcesz jednak podać go gościom, zadbaj o dodatkowe detale. Całość pięknie okrasi listek świeżej mięty, który wprowadzi ładny efekt przełamania kolorów. Możesz wszystko ozdobić również odrobiną startej na tarce gorzkiej czekolady, ale zrób to dosłownie na kilka sekund przed zaserwowaniem deseru, aby nic nie zdążyło się rozpuścić pod wpływem wysokiej temperatury. Całości idealnie dopełnią np. płatki migdałów rozsypane na jabłkach. Ja raz dodałam również odrobinę suszonej żurawiny dla podkręcenia kwaskowatości.
















