Uwielbiam słuchać, jak Robert Makłowicz opowiada o potrawach z różnych zakątków świata. Jego niepodrabialny styl przydaje się jednak nie tylko wtedy, gdy chcę posłuchać o niezwykłych inspiracjach. Jest również niezastąpiony wtedy, gdy wolę przygotować tradycyjne potrawy. Kucharz zawsze ma świetne pomysły na to, jak podkręcić dobrze znane receptury. Jego patent na pulchne i soczyste kotlety mielone to prawdziwy hit. Poczciwe "mieloniaki" polubiła nawet moja młodsza córka, która kiedyś zawsze kręciła na nie nosem.

Sprytne patenty Makłowicza na pyszne mielone

Robert Makłowicz nie dodaje jajek w całości do masy na kotlety. Najpierw oddziela białka od żółtek. Następnie ubija białka na pianę, a żółtka uciera z masłem. To właśnie dzięki temu konsystencja kotletów mielonych staje się tak niepowtarzalna - łączy w sobie puszystość i soczystość. Robert Makłowicz poleca przygotowywać kotlety z mięsa indyczego, a nie wieprzowego. Mielone z indyka ma delikatniejszą strukturę, co wpływa na smak potrawy.

No i jeszcze jeden trik związany z namaczaniem bułki. Nie moczy jej zbyt długo w mleku, a od razu odciska. Dzięki temu masa nie jest zbyt wilgotna, a kotlety się nie rozpadają, co ułatwia smażenie. Efekt aksamitnej konsystencji jest osiągany nie dzięki namoczonej bułce, a ubitej z białek pianie.

Przepis Roberta Makłowicza na kotlety mielone

Składniki:

  • 600 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • łyżka masła
  • pęczek koperku
  • bułka tarta
  • pieprz
  • sól
  • opcjonalnie: inne przyprawy
  • do smażenia: masło klarowane

Sposób przygotowania:

  1. Namocz czerstwą bułkę w szklance mleka i po chwili ją odciśnij.
  2. Zmiel ją razem z filetem z indyka, chyba że masz już gotowe mięso mielone pod ręką.
  3. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij mikserem na lśniącą i sztywną pianę. Osobno utrzyj żółtka z masłem.
  4. Koperek umyj i drobno posiekaj.
  5. Do zmielonego mięsa dodaj żółtka utarte z masłem. Następnie wmieszaj posiekany koperek.
  6. Potem delikatnie dodaj ubitą pianę z białek. Rób to bardzo ostrożnie, żeby jak najlepiej zachować jej puszystość. 
  7. Dopraw całość solą i pieprzem. Możesz też dodać inne przyprawy, jeśli masz ochotę.
  8. Z masy formuj kotlety, a potem obtaczaj każdy z nich w bułce tartej.
  9. Na patelni rozgrzej masło klarowane. Smaż kotlety, aż będą złociste po obu stronach.

Z czym podawać takie kotlety?

Kotlety mielone najlepiej podać z ziemniakami z wody albo puree ziemniaczanym. Dobrze smakują też z frytkami albo ryżem, pasuje do nich również właściwie dowolna kasza. Dołóż jeszcze na talerze apetyczną surówkę albo warzywa gotowane na parze. Jeśli nie masz czasu na długie przygotowywanie, sięgnij do spiżarni po gotowy słoik ogórków kiszonych albo buraczków.