Niektórzy nie biorą się za pieczenie domowych ciast, bo parę razy im nie wyszło i skutecznie się zniechęcili. Są jednak takie przepisy, które udaję się zawsze i każdemu, a do tego wymagają absolutnego minimum pracy. Takie jest właśnie to ciasto z czereśniami, do którego nie potrzeba nawet miksera czy trzepaczki, bo wszystko robi się paroma ruchami łyżki. Zobacz, jakie to proste i pyszne, a będziesz wracać do tego deseru co tydzień.
Jak zrobić ciasto z czereśniami? Najprostszy i najszybszy sposób
Sezon na czereśnie trwa w najlepsze i warto wykorzystać to nie tylko zajadając owoce prosto z miseczki, ale także szykując różnego rodzaju wypieki. W przepisach na takie czereśniowe desery można oczywiście przebierać całymi dniami, ale najlepiej od razu sięgnąć po sprawdzoną recepturę, która zawsze się udaje. Zamiast zagniatać pracochłonne ciasto drożdżowe czy kręcić biszkopt i martwić się, by nie opadł, lepiej przygotować ekspresowe ciasto jogurtowe, które nie wymaga nawet używania trzepaczki czy miksera. Tutaj wszystko robi się w jednej misce i zwykłą łyżką, a do tego dosłownie w kilka chwil.
Wystarczy jedynie duży jogurt naturalny, jajka, olej, mąka i proszek do pieczenia. Oczywiście przyda się też jakieś słodzidło, ale tutaj jest pełna dowolność i można użyć zwykłego cukru lub ulubionego zamiennika. Dodatkowo warto też dodać nieco wanilii, która idealnie łączy się z czereśniami i sprawia, że deser nabiera jeszcze więcej smaku oraz aromatu.
Jedyne, o czym trzeba pamiętać w tym przepisie to pilnowanie proporcji i wyjęcie jajek, jogurtu i oleju z lodówki sporo wcześniej, aby wszystko nabrało temperatury pokojowej. Dalej pójdzie już gładko, dlatego zobacz przepis poniżej i koniecznie spróbuj przyszykować ten banalnie prosty wypiek.
Przepis na ciasto z czereśniami mieszane łyżką
Składniki:
- 400 g jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 1/3 szklanki oleju
- 2 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- świeże czereśnie
Sposób przygotowania:
- Jogurt, jajka i olej wyjmij z lodówki wcześniej, aby nabrały temperatury pokojowej.
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
- W dużej misce wymieszaj wszystkie mokre składniki, a potem wsyp mąkę z proszkiem i połącz całość na jednolite, dość gęste ciasto.
- Masę przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i powciskaj w nią wydrylowane, wysuszone czereśnie.
- Ciasto z czereśniami wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około godzinę.

















