Dieta keto wiąże się z pewnymi wyrzeczeniami, z niektórych produktów trzeba niestety zrezygnować. Jednym z nich jest klasyczny, pszenny chleb. Alternatywą są domowe wypieki, ale te bywają czasochłonne. Na szczęście to nie jedyna możliwość, zarezerwuj 5 minut i przygotuj chleb z opiekacza w wersji keto.
Czy na diecie ketogenicznej można jeść pieczywo?
Tradycyjnego chleba, jaki można kupić w piekarniach, poza nielicznymi wyjątkami, nie powinien być spożywany przez osoby na diecie ketogenicznej. Jak sobie z tym poradzić? Składniki na kanapki możesz ułożyć na liściu sałaty rzymskiej lub lodowej i zwinąć je jak tortille. Dużą popularnością cieszy się chleb chmurkowy na białkach i właśnie chleb z siemienia lnianego. Do keto chleba możesz też dorzucić babkę płesznik i ziarna słonecznika. Jeśli więc masz w domu opiekacz, to w kilka chwil możesz przygotować pyszny keto chlebek bez mąki.
Jak zrobić chleb z opiekacza?
Składniki:
- serek wiejski
- 80 g siemienia lnianego
- 2 jajka
- 1 szczypta proszku do pieczenia
Przygotowanie krok po kroku:
- Serek wiejski przełóż do naczynia z wyposażenia blendera. Dosyp siemię lniane i proszek do pieczenia. Wbij 2 jajka. Wszystko zmiksuj na gładką masę.
- Naszykuj opiekacz do chleba. Wlej porcję ciasta, która wypełni wewnętrzną foremkę. Weź pod uwagę to, że pod siłą nacisku górnej części, masa się rozejdzie i zanim zdąży się zapiec, wypłynie z opiekacza.
- Czekaj, aż się ładnie zrumieni i delikatnie wyjmij pieczywo. Większość opiekaczy podpowiada, kiedy jest na to najlepszy moment.
Z czym zjeść keto chleb z opiekacza?
Jeśli jesteś na diecie ketogenicznej, to na pieczywie powinny się pojawić składniki, uwzględniające wytyczne tej diety. Możliwości jest więcej, niż może się wydawać. Do najpopularniejszych należą:
- Kanapka z awokado — dodaj do niego czerwoną cebulę i pomidor, dopraw solą, kolendrą, kminem rzymskim, chili, mielonym czosnkiem i słodką papryką, a dodatkowo możesz dosypać też szczyptę cynamonu i imbiru.
- Pasta jajeczna — wystarczy 1 jajko, 15 g majonezu, szczypiorek (lub koperek), rzodkiewka, oregano, czosnek niedźwiedzi i czarny pieprz.
- Pasta ze smażonego indyka — 50 g indyka, 20 g masła klarowanego, wędzona papryka, 20 g suszonych pomidorów, czerwona cebula, natka pietruszki, dosyp paprykę słodką, czosnek, imbir, ostrą paprykę, rozmaryn i majeranek. Cebulę i indyka podsmaż do miękkości mięsa. Zblenduj je, a potem dodaj pokrojone pomidorki suszone z oleju, dosyp przyprawy i gotowe.
- Kanapka z tatarem z łososia wędzonego — potrzebujesz 50 g łososia, 10 ml oliwy, 30 g oliwek, 20 g suszonych pomidorków, czerwonej cebuli, ogórka konserwowego + papryka słodka, cebula, bazylia, majeranek, koper, estragon, czarny pieprz i odrobina gałki muszkatołowej.
Źródło: przepis pochodzi z FB @ketobulka

















