Dieta keto wiąże się z pewnymi wyrzeczeniami, z niektórych produktów trzeba niestety zrezygnować. Jednym z nich jest klasyczny, pszenny chleb. Alternatywą są domowe wypieki, ale te bywają czasochłonne. Na szczęście to nie jedyna możliwość, zarezerwuj 5 minut i przygotuj chleb z opiekacza w wersji keto.

Czy na diecie ketogenicznej można jeść pieczywo?

Tradycyjnego chleba, jaki można kupić w piekarniach, poza nielicznymi wyjątkami, nie powinien być spożywany przez osoby na diecie ketogenicznej. Jak sobie z tym poradzić? Składniki na kanapki możesz ułożyć na liściu sałaty rzymskiej lub lodowej i zwinąć je jak tortille. Dużą popularnością cieszy się chleb chmurkowy na białkach i właśnie chleb z siemienia lnianego. Do keto chleba możesz też dorzucić babkę płesznik i ziarna słonecznika. Jeśli więc masz w domu opiekacz, to w kilka chwil możesz przygotować pyszny keto chlebek bez mąki.

Jak zrobić chleb z opiekacza?

Składniki:

  • serek wiejski
  • 80 g siemienia lnianego
  • 2 jajka
  • 1 szczypta proszku do pieczenia

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Serek wiejski przełóż do naczynia z wyposażenia blendera. Dosyp siemię lniane i proszek do pieczenia. Wbij 2 jajka. Wszystko zmiksuj na gładką masę.
  2. Naszykuj opiekacz do chleba. Wlej porcję ciasta, która wypełni wewnętrzną foremkę. Weź pod uwagę to, że pod siłą nacisku górnej części, masa się rozejdzie i zanim zdąży się zapiec, wypłynie z opiekacza. 
  3. Czekaj, aż się ładnie zrumieni i delikatnie wyjmij pieczywo. Większość opiekaczy podpowiada, kiedy jest na to najlepszy moment.

Z czym zjeść keto chleb z opiekacza?

Jeśli jesteś na diecie ketogenicznej, to na pieczywie powinny się pojawić składniki, uwzględniające wytyczne tej diety. Możliwości jest więcej, niż może się wydawać. Do najpopularniejszych należą:

  • Kanapka z awokado — dodaj do niego czerwoną cebulę i pomidor, dopraw solą, kolendrą, kminem rzymskim, chili, mielonym czosnkiem i słodką papryką, a dodatkowo możesz dosypać też szczyptę cynamonu i imbiru.
  • Pasta jajeczna — wystarczy 1 jajko, 15 g majonezu, szczypiorek (lub koperek), rzodkiewka, oregano, czosnek niedźwiedzi i czarny pieprz.
  • Pasta ze smażonego indyka — 50 g indyka, 20 g masła klarowanego, wędzona papryka, 20 g suszonych pomidorów, czerwona cebula, natka pietruszki, dosyp paprykę słodką, czosnek, imbir, ostrą paprykę, rozmaryn i majeranek. Cebulę i indyka podsmaż do miękkości mięsa. Zblenduj je, a potem dodaj pokrojone  pomidorki suszone z oleju, dosyp przyprawy i gotowe.
  • Kanapka z tatarem z łososia wędzonego — potrzebujesz 50 g łososia, 10 ml oliwy, 30 g oliwek, 20 g suszonych pomidorków, czerwonej cebuli, ogórka konserwowego + papryka słodka, cebula, bazylia, majeranek, koper, estragon, czarny pieprz i odrobina gałki muszkatołowej.

Źródło: przepis pochodzi z FB @ketobulka