Naleśniki to idealny przepis na każdą porę dnia. Świetnie sprawdzają się zarówno na śniadanie, jak i lunch, obiad i kolację. Niektórzy jednak nie mogą z różnych powodów zajadać się klasycznymi plackami na bazie jajek, mleka i mąki, ale jest na to prosta rada. Wystarczy wybrać naleśniki z quinoa, czyli komosy ryżowej. Te wartościowe drobinki genialnie nadają się do przygotowania idealnie aksamitnego ciasta, ale trzeba z nimi wcześniej zrobić 1 ważną rzecz. Zobacz jaką.

Jak zrobić naleśniki z quinoa?

Przepis na naleśniki z komosy ryżowej wbrew pozorom wcale nie jest trudny, a składników potrzeba do niego nawet mniej, niż na klasyczne ciasto naleśnikowe. Warto jednak zabrać się za przygotowania z dość dużym wyprzedzeniem, gdyż komosę najpierw trzeba porządnie wypłukać, a potem zalać wodą i odstawić do namoczenia na co najmniej 3 godziny, a najlepiej nawet na całą noc. Dopiero po tym etapie można przechodzić do właściwego szykowania ciasta, a w tym celu wystarczy tylko zblendować namoczoną wcześniej komosę z wodą i solą.

Opcjonalnie można dodać do tego podstawowego zestawu również trochę oliwy, a wtedy ciasto na naleśniki z quinoa będzie jeszcze łatwiejsze do smażenia. A skoro już o smażeniu mowa, to takie ciasto należy wylewać cienkimi warstwami na nieprzywierającą patelnię i czekać minutę z jednej strony, a potem 30 sekund z drugiej. Oczywiście najlepsza do tego będzie specjalna płaska patelnia do naleśników, jednak i bez niej można uzyskać cienkie, równiutkie i rumiane placki.

Przepis na naleśniki z quinoa

Składniki:

  • 185 g suchej komosy ryżowej
  • 300 ml wody
  • ćwierć łyżeczki soli
  • opcjonalnie: 1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

  1. Najpierw dokładnie wypłucz komosę ryżową na sitku. Potem przełóż ją do miski i zalej świeżą, zimną wodą. Tak przygotowana quinoa powinna moczyć się przez co najmniej 3 godziny, a najlepiej nawet przez całą noc.
  2. Po tym czasie porządnie odcedź komosę i ponownie ją wypłucz pod bieżącą zimną wodą. Tak przygotowane ziarenka zblenduj z wodą, solą i (opcjonalnie) oliwą z oliwek na gładką masę bez żadnych grudek.
  3. Zblednowane ciasto odstaw na 5 minut, a dopiero potem wylewaj je na rozgrzaną patelnię.
  4. Naleśniki z quinoa smaż przez około minutę z jednej strony, a potem ostrożnie przewracaj i smaż jeszcze przez 30 sekund z drugiej strony.

Źródło: Facebook.com/thecookingfoodie