Kartofel to taki skromny składnik, a ma tyle do zaoferowania, zwłaszcza gdy nie jest nadgryziony zębem czasu. Kiedy za młodu zaczyna gościć na straganach wiosną, czasem już nawet pod koniec kwietnia, wywołuje zachwyt przechodniów – jasną, cienką, delikatną skórką, zwartym i słodkim miąższem. W Grecji i na Cyprze też znają jego uroki i parują go przede wszystkim z wyrazistą oliwą, ale to nie wszystko. Wyśmienitym pomysłem na danie zainspirowane kuchnią śródziemnomorską są ziemniaki duszone w winie. Są proste, a mają tyle głębi, że nie da się koło nich przejść obojętnie.    

Jak można przyrządzić ziemniaki po grecku?

Z greckich przepisów na ziemniaki znasz przede wszystkim musakę z mięsem mielonym i bakłażanem. Skromny kartofel co prawda nie gra tu głównej roli, ale stanowi solidną bazę zapiekanki – bez niego wszystko by się rozpadło. Często występuje też w innych daniach w parze z bakłażanem. Latem, żeby przywołać śródziemnomorskie smaki, warto przyrządzić briam, czyli pieczone warzywa. Obok wymienionych są tu jeszcze pomidory, cukinia i papryka, a całość wieńczy słona feta.

Poza tym na uwagę zasługuje patatosalata, czyli konkurencja dla kartoffelsalat. Grecka sałatka ziemniaczana składa się z czarnych i zielonych oliwek, kaparów, anchois i koperku, a wszystkie smaki doskonale łączy sok z cytryny i odrobina miodu. Natomiast gdy chcesz upiec ziemniaki po grecku, nie zapomnij o takich dodatkach jak oregano, rozmaryn i czosnek. 

Do listy śródziemnomorskich inspiracji, nad którą wręcz unosi się metaforyczny zapach, dołączają mniej znane patates antinaktes, czyli miażdżone cypryjskie ziemniaki smażone w oliwie oraz duszone w czerwonym winie z nasionami kolendry.  

Ziemniaki duszone w winie – przepis

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 1 szklanka oliwy
  • 3/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina
  • 2 łyżeczki ziaren kolendry
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • świeżo zmielony pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Zmiażdż nasiona kolendry w moździerzu. Zmiel lub rozgnieć czarny pieprz.
  2. Umyj ziemniaki, dokładnie wyszoruj ich skórkę, jeśli są zabrudzone. Osusz je. Lekko zmiażdż ciężkim przedmiotem (na przykład żeliwną patelnią), żeby trochę się otworzyły. Dzięki temu przenikną smakami z patelni.
  3. Rozgrzej oliwę na głębokiej patelni. Wrzuć do niej młode ziemniaki. Smaż je przez chwilę mocno, aż się zrumienią z wierzchu. Następne zmniejsz moc palnika, przykry patelnię i duś je przez około 5–7 minut.
  4. Dolej do ziemniaków wino, kolendrę, kumin, sól i pieprz. Duś wszystko na średnim ogniu. Co jakiś czas potrząsając w przód o w tył patelnią, żeby kartofle coraz mocniej się otwierały. Kontynuuj gotowanie pod przykryciem, aż staną się miękkie i pochłoną wszystkie smaki. Podawaj od razu.

Jak podać ziemniaki z kolendrą?

Ziemniaki po cypryjsku z kolendrą i czerwonym winem możesz posypać pokruszoną fetą, tak jak zapiekane warzywa briam, obsypać świeżymi ziołami i podawać jako przekąskę lub przystawkę. Ale pomogą też stworzyć bardziej sycący posiłek, bo dobrze dopełnią na przykład:

  • pieczone mięso – idealnie pasują choćby do piersi kurczaka marynowanej w jogurcie,
  • sałatki – na przykład klasyczną grecką kompozycję z pomidorami i oliwkami,
  • grillowane przysmaki – steki lub szaszłyki,
  • gulasz wieprzowy z Cypru (afelia) – przyrządzany podobnie jak ziemniaki, z pokruszonymi nasionami kolendry.