Kartofel to taki skromny składnik, a ma tyle do zaoferowania, zwłaszcza gdy nie jest nadgryziony zębem czasu. Kiedy za młodu zaczyna gościć na straganach wiosną, czasem już nawet pod koniec kwietnia, wywołuje zachwyt przechodniów – jasną, cienką, delikatną skórką, zwartym i słodkim miąższem. W Grecji i na Cyprze też znają jego uroki i parują go przede wszystkim z wyrazistą oliwą, ale to nie wszystko. Wyśmienitym pomysłem na danie zainspirowane kuchnią śródziemnomorską są ziemniaki duszone w winie. Są proste, a mają tyle głębi, że nie da się koło nich przejść obojętnie.
Jak można przyrządzić ziemniaki po grecku?
Z greckich przepisów na ziemniaki znasz przede wszystkim musakę z mięsem mielonym i bakłażanem. Skromny kartofel co prawda nie gra tu głównej roli, ale stanowi solidną bazę zapiekanki – bez niego wszystko by się rozpadło. Często występuje też w innych daniach w parze z bakłażanem. Latem, żeby przywołać śródziemnomorskie smaki, warto przyrządzić briam, czyli pieczone warzywa. Obok wymienionych są tu jeszcze pomidory, cukinia i papryka, a całość wieńczy słona feta.
Poza tym na uwagę zasługuje patatosalata, czyli konkurencja dla kartoffelsalat. Grecka sałatka ziemniaczana składa się z czarnych i zielonych oliwek, kaparów, anchois i koperku, a wszystkie smaki doskonale łączy sok z cytryny i odrobina miodu. Natomiast gdy chcesz upiec ziemniaki po grecku, nie zapomnij o takich dodatkach jak oregano, rozmaryn i czosnek.
Do listy śródziemnomorskich inspiracji, nad którą wręcz unosi się metaforyczny zapach, dołączają mniej znane patates antinaktes, czyli miażdżone cypryjskie ziemniaki smażone w oliwie oraz duszone w czerwonym winie z nasionami kolendry.
Ziemniaki duszone w winie – przepis
Składniki:
- 1 kg młodych ziemniaków
- 1 szklanka oliwy
- 3/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina
- 2 łyżeczki ziaren kolendry
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka soli morskiej
- świeżo zmielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Zmiażdż nasiona kolendry w moździerzu. Zmiel lub rozgnieć czarny pieprz.
- Umyj ziemniaki, dokładnie wyszoruj ich skórkę, jeśli są zabrudzone. Osusz je. Lekko zmiażdż ciężkim przedmiotem (na przykład żeliwną patelnią), żeby trochę się otworzyły. Dzięki temu przenikną smakami z patelni.
- Rozgrzej oliwę na głębokiej patelni. Wrzuć do niej młode ziemniaki. Smaż je przez chwilę mocno, aż się zrumienią z wierzchu. Następne zmniejsz moc palnika, przykry patelnię i duś je przez około 5–7 minut.
- Dolej do ziemniaków wino, kolendrę, kumin, sól i pieprz. Duś wszystko na średnim ogniu. Co jakiś czas potrząsając w przód o w tył patelnią, żeby kartofle coraz mocniej się otwierały. Kontynuuj gotowanie pod przykryciem, aż staną się miękkie i pochłoną wszystkie smaki. Podawaj od razu.
Jak podać ziemniaki z kolendrą?
Ziemniaki po cypryjsku z kolendrą i czerwonym winem możesz posypać pokruszoną fetą, tak jak zapiekane warzywa briam, obsypać świeżymi ziołami i podawać jako przekąskę lub przystawkę. Ale pomogą też stworzyć bardziej sycący posiłek, bo dobrze dopełnią na przykład:
- pieczone mięso – idealnie pasują choćby do piersi kurczaka marynowanej w jogurcie,
- sałatki – na przykład klasyczną grecką kompozycję z pomidorami i oliwkami,
- grillowane przysmaki – steki lub szaszłyki,
- gulasz wieprzowy z Cypru (afelia) – przyrządzany podobnie jak ziemniaki, z pokruszonymi nasionami kolendry.


















