Czerwona kapusta ma wyrazistszy smak niż jej biała koleżanka i uwalnia przyjemną słodycz po ugotowaniu, więc świetnie sprawdzi się jako główny składnik aksamitnego pierwszego dania. Czasem może irytować, zwłaszcza gdy się ją chce zasmażyć, bo zmienia kolor jak w kalejdoskopie, ale ta właściwość jednocześnie sprawia, że da się z niej tworzyć niezwykle atrakcyjne potrawy. Dowodem numer 1 będzie tutaj nasza dwukolorowa zupa krem z czerwonej kapusty. Wystarczy na koniec wykonać jedną prostą czynność.

Jak osiągnąć efekt dwukolorowej zupy?

Czy wiesz, że czerwona kapusta działa jak naturalny wskaźnik czynnika pH? Ponieważ zawiera barwniki z grupy antocyjanów, zmienia kolor w zależności od tego, czy jest w bardziej kwaśnym czy bardziej zasadowym towarzystwie. Dlatego do modrej kapusty zawsze dodaje się sok z cytryny lub ocet, żeby nie straciła swojego szkarłatu. Im wyższe pH tym bardziej staje się fioletowa, niebieska, a nawet zielonkawa. 

Co to daje, kiedy na tapecie jest zupa z kapusty? Żeby osiągnąć piękny efekt, ugotuj ją do miękkości z warzywami takimi jak ziemniaki i por (nie tylko dla smaku i konsystencji, ale i odpowiedniego odczynu pH – obojętnego lub tylko lekko kwaśnego), a następnie zmiksuj. Otrzymasz krem o niebieskim kolorze.

To już wygląda nieziemsko, ale najważniejszy jest ostatni trik. Przed podaniem skrop go świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny lub limonki. Ponieważ dodajesz kwaśny składnik, zupa z czerwonej kapusty miejscami stanie się bardziej fioletowa lub różowa.  

Zupa krem z czerwonej kapusty z gruszką – przepis

Składniki:

  • 600 g czerwonej kapusty
  • 500 g ziemniaków
  • 150 g pora
  • 1 gruszka
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • oliwa do smażenia
  • sól
  • sok z cytryny
  • jogurt do podania

Przygotowanie:

  1. Pokrój por w plasterki i zeszklij go w garnku na oliwie. Dodaj poszatkowaną kapustę. Smaż ją przez około 5 minut.
  2. Dodaj pokrojone w kostki ziemniaki i gruszkę. Posyp solą i wlej bulion. Gotuj wszystko do miękkości, przez około 30 minut.
  3. Zmiksuj zupę na gładki krem. Dopraw do smaku. Przed podaniem skrop cytryną i połóż na wierzch jogurt (może być sojowy, jeśli chcesz zrobić wegańską zupę krem z czerwonej kapusty). Lekko rozmąć zupę wykałaczką, żeby powstały wzorki, kiedy połączą się różne kolory.
  4. Serwuj krem z lekko karmelizowanymi plasterkami gruszki, które dodadzą kompozycji owocowej słodyczy.

Kremowa zupa z kapusty – dodatki

Gruszka dodaje dwukolorowej zupie słodyczy, ale jeśli nie pasuje ci akurat ten akompaniament lub brakuje ci czegoś chrupiącego, możesz też podać krem z:

  • grzankami z chleba tostowego lub bagietki – warto obtoczyć je w ziołach lub zapiec z czosnkiem.
  • groszkiem ptysiowym,
  • jajkiem w koszulce lub ugotowanym na półtwardo.
  • prażonym orzechami lub nasionami – świetnie pasują tu na przykład pestki dyni lub słonecznik.
  • płatkami parmezanu lub kawałkami niebieskiego sera pleśniowego.

Źródło: instagram.com/erbarioculinario