Czerwona kapusta ma wyrazistszy smak niż jej biała koleżanka i uwalnia przyjemną słodycz po ugotowaniu, więc świetnie sprawdzi się jako główny składnik aksamitnego pierwszego dania. Czasem może irytować, zwłaszcza gdy się ją chce zasmażyć, bo zmienia kolor jak w kalejdoskopie, ale ta właściwość jednocześnie sprawia, że da się z niej tworzyć niezwykle atrakcyjne potrawy. Dowodem numer 1 będzie tutaj nasza dwukolorowa zupa krem z czerwonej kapusty. Wystarczy na koniec wykonać jedną prostą czynność.
Jak osiągnąć efekt dwukolorowej zupy?
Czy wiesz, że czerwona kapusta działa jak naturalny wskaźnik czynnika pH? Ponieważ zawiera barwniki z grupy antocyjanów, zmienia kolor w zależności od tego, czy jest w bardziej kwaśnym czy bardziej zasadowym towarzystwie. Dlatego do modrej kapusty zawsze dodaje się sok z cytryny lub ocet, żeby nie straciła swojego szkarłatu. Im wyższe pH tym bardziej staje się fioletowa, niebieska, a nawet zielonkawa.
Co to daje, kiedy na tapecie jest zupa z kapusty? Żeby osiągnąć piękny efekt, ugotuj ją do miękkości z warzywami takimi jak ziemniaki i por (nie tylko dla smaku i konsystencji, ale i odpowiedniego odczynu pH – obojętnego lub tylko lekko kwaśnego), a następnie zmiksuj. Otrzymasz krem o niebieskim kolorze.
To już wygląda nieziemsko, ale najważniejszy jest ostatni trik. Przed podaniem skrop go świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny lub limonki. Ponieważ dodajesz kwaśny składnik, zupa z czerwonej kapusty miejscami stanie się bardziej fioletowa lub różowa.
Zupa krem z czerwonej kapusty z gruszką – przepis
Składniki:
- 600 g czerwonej kapusty
- 500 g ziemniaków
- 150 g pora
- 1 gruszka
- 1,5 l bulionu warzywnego
- oliwa do smażenia
- sól
- sok z cytryny
- jogurt do podania
Przygotowanie:
- Pokrój por w plasterki i zeszklij go w garnku na oliwie. Dodaj poszatkowaną kapustę. Smaż ją przez około 5 minut.
- Dodaj pokrojone w kostki ziemniaki i gruszkę. Posyp solą i wlej bulion. Gotuj wszystko do miękkości, przez około 30 minut.
- Zmiksuj zupę na gładki krem. Dopraw do smaku. Przed podaniem skrop cytryną i połóż na wierzch jogurt (może być sojowy, jeśli chcesz zrobić wegańską zupę krem z czerwonej kapusty). Lekko rozmąć zupę wykałaczką, żeby powstały wzorki, kiedy połączą się różne kolory.
- Serwuj krem z lekko karmelizowanymi plasterkami gruszki, które dodadzą kompozycji owocowej słodyczy.
Kremowa zupa z kapusty – dodatki
Gruszka dodaje dwukolorowej zupie słodyczy, ale jeśli nie pasuje ci akurat ten akompaniament lub brakuje ci czegoś chrupiącego, możesz też podać krem z:
- grzankami z chleba tostowego lub bagietki – warto obtoczyć je w ziołach lub zapiec z czosnkiem.
- groszkiem ptysiowym,
- jajkiem w koszulce lub ugotowanym na półtwardo.
- prażonym orzechami lub nasionami – świetnie pasują tu na przykład pestki dyni lub słonecznik.
- płatkami parmezanu lub kawałkami niebieskiego sera pleśniowego.
Źródło: instagram.com/erbarioculinario


















