Smak wakacji to dla mnie nie tylko maliny czy poziomki, ale również kokos. Chociaż sernik kokosowy można teoretycznie przygotowywać przez cały rok, to właśnie latem zdecydowanie smakuje najlepiej. Nie żałuję mu wiórków, dzięki czemu jego smak jest naprawdę wybitny. Chociaż w mojej rodzinie to teściowa uchodzi za królową deserów, tym przysmakiem to właśnie ja skradłam serca wszystkich.
Przepis na sernik kokosowy
Składniki:
- 1 kg sera twarogowego (może być z wiaderka)
- 150 g wiórków kokosowych (mniej więcej 1,5 szklanki)
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 100 g gęstego mleczka kokosowego
- 4 jajka
- 1 opakowanie kisielu cytrynowego
- 200 g herbatników na spód
- 50 g masła na spód
Do dekoracji:
- 50 g wiórków kokosowych
- 100 g białej czekolady
- 50 g masła
Sposób przygotowania:
- Do przygotowania tego ciasta użyj tortownicy okrągłej o średnicy 24 cm. Od razu rozgrzej sobie piekarnik do temperatury 160 stopni C.
- Herbatniki na spód rozkrusz drobniutko - możesz to zrobić palcami, tłuczkiem do mięsa albo użyć malaksera.
- 50 g masła roztop i połącz z okruszkami herbatników.
- Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Na dno wyłóż masę herbatnikową, wyrównaj i włóż do lodówki. Schładzaj w czasie przygotowywania masy serowej.
- Do dużej miski wbij 4 jajka. Dodaj cukier i ubijaj mikserem tak długo, aż masa stanie się jasna i puszysta. Trudno oszacować czas ubijania - jeśli mikser ma dobrą moc, trwa to raptem 8-10 minut. W przypadku niektórych modeli trzeba jednak ubijać nawet 15 minut.
- Do osobnej miski przełóż twaróg z wiaderka. Dodaj saszetkę kisielu cytrynowego, a także 100 g gęstej i białej masy mleczka kokosowego. Wsyp też 150 g wiórków kokosowych.
- Całość miksuj na niskich obrotach miksera, aż wszystkie składniki się połączą.
- Teraz do masy kokosowo-serowej, dodawaj partiami masę jajeczną. Po każdej porcji miksuj.
- Całą masę przełóż na ciasteczkowy spód. Konsystencja powinna przypominać budyń.
- Tortownicę z sernikiem kokosowym wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni C. Ustaw na środkowej półce. Piecz przez 90 minut (tryb góra-dół).
- Po upływie wyznaczonego czasu wyłącz piekarnik, ale nie otwieraj jeszcze drzwiczek. Powinny pozostać zamknięte chociaż przez 10 minut.
- Później uchyl leciutko piekarnik na około 30 minut, nadal nie wyjmując sernika kokosowego ze środka.
- Dopiero po upływie wyznaczonego czasu wyjmij sernik do wystudzenia.
- Wystudzony sernik udekoruj polewą z białej czekolady. W rondelku roztop połamaną białą czekoladę - gdy będzie roztopiona, dodaj masło i podgrzewaj, ciągle mieszając. Gdy polewa osiągnie jednolitą konsystencję, polej nią sernik. Obsyp jeszcze wierzch 50 g wiórków kokosowych.
- Gdy sernik ostygnie, wstaw go do lodówki. Żeby osiągnął idealną konsystencję, powinien się chłodzić co najmniej przez 8 godzin.















