Latem królują przepisy łatwe do zrobienia, a do tego koniecznie bez pieczenia. Sernik z borówkami pięknie komponuje się w letnie smaki. Jest kremowy, delikatny, pełen owoców, a dodatkowo ma chrupiący spód z ciasteczek uwielbianych przez dorosłych i dzieci. Mimo tego, że deser ma 3 warstwy, to jego przygotowanie jest bardzo proste, a najwięcej czasu zajmuje czekanie, aż stężeje.

Jak zrobić letni sernik na zimno z borówkami?

Sernik na zimno z borówkami przygotowuję na spodzie z ciasteczek oreo. Wystarczy rozdrobnić je na pył i połączyć z roztopionym masłem, by stworzyć chrupiący spód, który świetnie współgra z kremową masą. Tę natomiast robię z twarogu zblendowanego z cukrem i galaretkami. Możesz wykorzystać również twaróg z wiaderka (pomiń wtedy cukier), ale wybierz ten gęsty. Na masę serową wyłóż galaretkę z borówkami. Całość schłodź w lodówce, aż stężeje. 

Sernik po chłodzeniu jest zwarty, łatwo się kroi i nie rozpada się. Nawet w upalne dni będzie trzymał formę. Świetnie sprawdzi się na letnie przyjęcie lub do popołudniowej kawy. Możesz go dodatkowo udekorować świeżymi borówkami i listkami mięty. Taki serniczek możesz podać również jako tort. Ozdób go wtedy różyczkami z bitej śmietany.

Przepis na sernik na zimno z borówkami

Składniki na spód:

  • 165 g ciasteczek typu oreo
  • 40 g masła

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu 
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 galaretki cytrynowe
  • garść borówek

Dodatkowo:

  • 1 galaretka porzeczkowa
  • 20 dag borówek

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw przygotuj spód. Ciasteczka pokrusz na mniejsze kawałki i zblenduj w malakserze na piasek. W rondelku roztop masło, ostudź je i połącz z ciasteczkami. Całość wymieszaj łopatką. Tortownicę z papierem do pieczenia wyłóż ciasteczkowym spodem. Dociśnij go dokładnie np. za pomocą szklanki.
  2. Następnie zrób masę serową. Galaretki cytrynowe wsyp do miski i rozpuść w 1,5 szklanki wody. Dokładnie je rozmieszaj trzepaczką, ostudź i przełóż do lodówki do stężenia. Twaróg zmiksuj z cukrem pudrem na gładką masę. Dodaj do niego lekko tężejące galaretki i ponownie zmiksuj. Na koniec dorzuć do masy garść borówek i wymieszaj łopatką. Masę serową wyłóż na spód z ciasteczek oreo. Włóż sernik do lodówki.
  3. Na koniec przygotuj borówkową galaretkę. Borówki umyj, osusz i zblenduj na gładkie puree. Galaretkę rozpuść w połowie szklanki wody. Gdy ostygnie, wymieszaj ją z borówkowym puree i wyłóż na masę serową. Sernik wstaw do lodówki do stężenia na ok. 2-3 godziny lub na całą noc.