Chutney to gęsty sos, najczęściej ze słodkich owoców (np. mango) gotowanych z przyprawami i dodatkami, które stosujesz najczęściej do obiadu, a nie do deserów. W składzie musi znaleźć się choćby cebula. Taki nietypowy owocowy sos może mieć kawałeczki owoców w środku - w takiej wersji, gdy coś znajdzie się „pod zębem”, jest jeszcze ciekawszy. Sezon na lokalne morele jest u nas bardzo krótki, więc zakasaj rękawy i gotuj. Morele możesz zamienić też na brzoskwinie i nektarynki, a potem na jesienne owoce: śliwki, jabłka i gruszki. 

Jak zrobić sos morelowy?

Sos z moreli ugotujesz praktycznie jak dżem, ale ważny jest końcowy etap przygotowania i odrobina uwagi. Pod koniec gotowania weź odrobinę sosu morelowego na spodeczek schłodzony w lodówce, odczekaj chwilę i zwróć uwagę na 2 rzeczy:

  • konsystencję: jeśli sos natychmiast stygnie i zaczyna gęstnieć, jest gotowy (chyba, że wolisz gęste sosy tego typu - wtedy gotuj jeszcze chwilę, do upragnionej konsystencji)
  • smak: próbuj sosu nie na gorąco, tylko po wystudzeniu. Wtedy sprawdzisz, jak bardzo będzie pikantny docelowo. Na gorąco przeważnie smak jest bardziej intensywny niż po wystudzeniu.

Jeśli sos z moreli wydaje ci się zbyt intensywny w smaku od przypraw, przełóż dodatkowe morele do garnka i przesmaż je - zredukuj, mieszając, aż staną się gęstsze i się skarmelizują. Następnie dodaj do reszty sosu. 

Getty/iStock Wildeside57

Przepis na wytrawny sos z moreli

Składniki:

  • 1 kg moreli (plus lekki zapas - ok. 1/2 kg)
  • 2 czerwone cebule
  • 6 łyżek cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 szklanki octu jabłkowego
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 1 płaska łyżeczka chili
  • 4 łyżki oleju
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Wyparz słoiki i zakrętki, wytrzyj do sucha.
  2. Morele i cebulę pokrój w kostkę - cebulę w drobniejszą. 
  3. Rozgrzej tłuszcz w garnku z grubym dnem. Wrzuć cebulę, dodaj cynamon, ziele angielskie, chili i kurkumę. Zeszklij cebulę, jednocześnie mieszając.
  4. Wsyp cukier i owoce, smaż, od czasu do czasu mieszając, aż owoce zaczną puszczać sok. 
  5. Wlej ocet, dopraw solą do smaku (sos ma być wytrawny) i smaż na gęstą konsystencję. 
  6. Przelej gorący sos morelowy do wyparzonych słoików, zakręć, obróć do góry dnem i wystudź. Możesz dodatkowo przykryć słoiki kocem, by wieczka mocniej się zaciągnęły.

Do czego pasuje sos morelowy?

Nie jest to dodatek do słodkich naleśników czy racuchów, ale doskonale sprawdzi się w innych rolach. Sos z moreli na wytrawnie będzie świetny np. do pieczeni ze schabu, kaczki czy gęsi, a także do nuggetsów i stripsów z kurczaka, bitek wołowych i zrazów.

Będzie pasować też do kanapek z mięsem i wędlinami, do mięsnych i wegetariańskich pasztetów, pasztecików obiadowych, szaszłyków wołowych oraz jako dip do dań kuchni indyjskiej.