Głębia koloru i aromat tego soku uwiodą nawet aroniowych sceptyków. Wystarczy jeden prosty dodatek, który dostaniesz w każdym warzywniaku i markecie, żeby całkowicie zniwelować cierpki posmak i podkreślić wszystko, co najlepsze w granatowoczarnych kuleczkach. To zwykła cytryna i pormarańcze.

Zapewnia cytrusowe nuty smakowe, które wydobywają naturalną słodycz aronii, jednocześnie zapewniając kwaskowy balans. Sok aroniowy odpowiednio zamknięty w słoiczkach lub butelkach przetrwa cała zimę – będzie zawsze na podorędziu, na wyciągnięcie ręki jako dodatek do herbaty i deserów. 

Jak przygotować aronię na sok?

Wybierz bardzo dojrzałe owoce, które maja najwięcej słodyczy. Powinny mieć prawie czary kolor. Zanim jeszcze pozdejmujesz kulki z gałązek, umyj całe grona pod zimną bieżącą wodą. Po oderwaniu ogonków owoce zaczną puszczać sok, którego nie chcesz stracić. 

Dobrym pomysłem jest przemrożenie aronii przed użyciem jej do wszelkich przetworów. W tym celu włóż już oczyszczone, osuszone kuleczki do woreczka strunowego. Szczelnie go zamknij i umieść w zamrażarce na całą noc. Dzięki temu owoce nie tylko stracą goryczkę, ale także łatwiej puszczą sok.

Nie jest to jednak niezbędny krok, zwłaszcza że w poniższym przepisie na sok niepożądany posmak aronii niwelują odpowiednio dobrane dodatki. Po ewentualnym mrożeniu umieść ją w dużym garnku i pozwól jej zyskać na powrót temperaturę pokojową, zanim przejdziesz do dalszych kroków.

Sok z aronii na zimę z pomarańczą – przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 kg aronii
  • 2,5 l wody
  • 4 pomarańcze
  • 1 cytryna
  • 2 kg cukru
  • 1 łyżeczka goździków

Przygotowanie:

  1. Zalej aronię wodą i doprowadź do wrzenia. Dodaj goździki. Gotuj przez około 30 minut. Wyłącz palnik i odstaw garnek na kilka godzin.
  2. Przecedź aronię przez gęste sito, żeby oddzielić miąższ i goździki od soku. Dobrze odciśnij owoce (na przykład za pomocą gazy lub tetrowej ściereczki), żeby odzyskać jak najwięcej płynu. Wytłoczyny już nie będą potrzebne, ale możesz je później zmielić i wykorzystać do deserów lub sosów. 
  3. Wyciśnij sok z pomarańczy i cytryny i połącz go z sokiem z aronii. Dodaj cukier. Doprowadź do wrzenia i wymieszaj, żeby rozpuścić cukier. Gotuj przez około 15 minut.
  4. Przelej sok z aronii do czystych i wyparzonych butelek lub słoików. Szczelnie zakręć. Pasteryzuj przez 15 minut w garnku z gorącą wodą. Odstaw do góry dnem i poczekaj, aż wystygnie, po czym przenieś do spiżarni lub wstaw do lodówki.

Do czego wykorzystać sok z aronii?

Dodaj go do herbaty zamiast cukru lub rozcieńcz z wodą gazowaną i podawaj dla orzeźwienia z kostkami lodu. Sok z aronii świetnie sprawdzi się także w różnych koktajlach mlecznych lub napojach typu smoothie– nada im głębi smaku i zapewni owocową słodycz. Przydaje się do szybkich deserów – można z niego zrobić domowy kisiel lub galaretkę – a także do nasączenia biszkoptu na tort. Daj się ponieś wyobraźni – podlej nim owsiankę lub dodaj go do jogurtu naturalnego i uzupełnij miseczkę granolą. 

Sok z aronii przyda się także do wytrawnych pozycji domowego menu. Ciekawym pomysłem jest dodanie go do sosu winegret zamiast miodu lub wykorzystanie go do marynaty – na przykład do żeberek, które lubią słodki akompaniament.