Póki trwa sezon na pigwę, warto zrobić ten obłędny dżem. Moi bliscy pokochali go od pierwszej łyżki i wcale im się nie dziwię. Choć z pozoru wygląda całkiem zwyczajnie, od razu po spróbowaniu wiadomo, że to istna petarda. Nie można przestać go jeść.
Co dodać do pigwy, żeby dżem miał niesamowity smak?
Pierwszy dodatek jest wyczuwalny od razu - w smaku oraz zapachu przetworów. To wanilia. Najlepiej sprawdzi się tutaj laska prawdziwej wanilii, żaden aromat wanilinowy nie da tak dobrego i naturalnego efektu.
Drugim ciekawym składnikiem dżemu z pigwy są orzechy włoskie. W pierwszym momencie możesz być lekko zdziwiony - twarde orzechy z miękkimi owocami? Jest jednak przecież wiele wspaniałych przepisów na dżemy ze śliwek czy brzoskwiń oraz migdałów. Tutaj jest podobnie. Delikatnie chrupiący dodatek wspaniale urozmaica konsystencję dżemu i wnosi dodatkowy smak. Zamiast orzechów włoskich, możesz też użyć do tych przetworów migdałów bez skórki, nerkowców lub orzechów makadamia.
Fot. Getty/iStock, Enzo Nguyen@Tercer Ojo Photography
Przepis na dżem z pigwy z orzechami i wanilią
Składniki:
- 1 kg dojrzałych owoców pigwy
- 40 dag cukru
- 1 szklanka wody
- 1 laska wanilii
- skórka z 1 cytryny (użyj niepryskanych owoców)
- 5 orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
- Owoce pigwy starannie umyj pod bieżącą wodą, szorstką gąbeczką ścierając z ich skórki cały meszek.
- Następnie wytrzyj je do sucha i podziel na ćwiartki, usuwając z nich przy okazji gniazda nasienne.
- W garnku zrób syrop: wymieszaj cukier i wodę, doprowadź do wrzenia, następnie do gorącego syropu wrzuć kawałki owoców.
- Gotuj pigwę w syropie ok. 5 minut, następnie przykryj garnek i odstaw na 12 godzin.
- Po upływie 12 godzin ponownie doprowadź pigwę w syropie do wrzenia, gotuj ją 5 minut i odstaw na kolejne 12 godzin.
- W międzyczasie orzechy włoskie wyjmij ze skorupek i zalej wrzątkiem, a następnie ściągnij z nich skórkę i posiekaj drobno.
- Po upływie tego czasu ponownie zagotuj dżem, dodaj przekrojoną na pół laskę wanilii, obrane oraz posiekane orzechy i pokrojoną w paseczki skórkę z cytryny.
- Dżem z dodatkami gotuj jeszcze 5 minut.
- Następnie przełóż gorące przetwory do wyparzonych słoików, zakręć je szczelnie i pasteryzuj 5 minut.
Jeśli zaciekawiło cię to połączenie smaków, skorzystaj też z serbskiej receptury na konfiturę z pigwy. Znajdziesz ją wśród wspaniałych sezonowych przepisów na naszym kanale redakcyjnym.
Do czego pasuje dżem z pigwy z orzechami i wanilią?
Ja najchętniej dodaję to cudo do domowych naleśników, racuchów i wszelkich słodkich placuszków śniadaniowych. Używam tych przetworów również do przekładania ciast biszkoptowych lub domowych markiz, a czasami dodaję jako dodatkową warstwę słodyczy do szarlotki z kwaśnych jabłek. Dżem z pigwy z orzechami i wanilią wspaniale smakuje też podany na plastrze tłustego białego sera. W tej formie uwielbiają go moi bratankowie.
















