Przepis na ten deser na zimno powstał przypadkiem. Kupiłam całą torbę pięknych moreli i planowałam upiec z nimi ciasto na niedzielę. Ale wysiadł mi piekarnik, musiałam więc kombinować inaczej. Na początku myślałam o zrobieniu owocowych deserów w osobnych pucharkach, ale jak na złość pucharków miałam za mało, bo ostatnio kilka się stłukło. Wzięłam zatem tortownicę i zaczęłam szukać w głowie pomysłu na wykorzystanie moreli. Po krótkiej wizycie w pobliskim markecie, gdzie dokupiłam kilka składników, „wyczarowałam” to słodkie i bardzo proste do przygotowania cudo. 

Jak przygotować składniki do deseru na zimno?

Świeże, soczyste morele są pyszne same w sobie, ale jeśli chcesz wykorzystać je do deseru bez pieczenia, warto je wcześniej skarmelizować na patelni z dodatkiem masła i cukru. Ten proces podbija ich smak o 100%. Wszystkie wskazówki, jak to zrobić, znajdziesz w przepisie poniżej. 

Kremówka i serek mascarpone muszą być bardzo zimne, żeby masa idealnie się ubiła. Wstaw je do lodówki na 10 godzin przed przygotowaniem deseru. 

Jeśli chcesz, możesz spód tortownicy wyłożyć biszkopcikami, nasączonymi w mleku, kawie lub mocnej herbacie i przygotować coś w rodzaju uproszczonego trifle z morelami, ale nie w pucharku, tylko w dużej formie. Ja wolę desery o aksamitnej konsystencji, więc na dnie tortownicy od razu ułożyłam skarmelizowane owoce, a potem zalałam je słodką pianą i nie bawiłam się w warstwę biszkoptową. 

Przepis na deser na zimno z morelami i bitą śmietaną

Składniki (na dużą tortownicę 28 cm):

  • ok. 1,5 kg świeżych moreli
  • 100 g masła
  • 10 łyżek cukru demerara
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 op. cukru wanilinowego
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 ml serka mascarpone 

Sposób przygotowania:

  1. Na początek umyj morele, przekrój je na połówki i pozbaw pestek. 
  2. Na dużej, szerokiej patelni rozgrzej połowę masła i ułożyć na nim połówki moreli, przecięciem do spodu.
  3. Chwilkę smaż owoce na średnim ogniu.
  4. Następnie dorzuć pozostałe masło i posyp morele cukrem demerara. Znów chwilkę je smaż.
  5. Po chwili wlej wodę i sok z cytryny. Kiedy morele zaczną się karmelizować, odwróć je na drugą stronę, polewając przy okazji powstałym sosem.
  6. Pod koniec smażenia morele powinny być zupełnie miękkie, a przecięta strona ładnie skarmelizowana. 
  7. Skarmelizowane morele muszą całkowicie ostygnąć, zanim zalejesz je puszystą masą z bitej śmietany, więc odstaw je na 15-20 minut, zanim zabierzesz się za drugi etap szykowania deseru. 
  8. Po około kwadransie zacznij szykować bitą śmietanę.
  9. Kremówkę ubij na sztywno mikserem. Pod koniec ubijania dodaj 2 torebki cukru wanilinowego.
  10. Gdy śmietana połączy się z cukrem na jednolitą masę, wmiksuj w nią jeszcze opakowanie bardzo zimnego serka mascarpone.
  11. Tak przygotowaną zimną i puszystą pianę wyłóż na schłodzone owoce. 
  12. Deser włóż do lodówki na ok. 30 minut do 1 godziny. 

Deser z karmelizowanymi morelami i bitą śmietaną możesz posypać startą gorzką czekoladą lub wiórkami kokosowymi i ozdobić listkami świeżej mięty. Świetnie smakuje w gorące dni podany prosto z lodówki.