Bez cienia przesady mogę powiedzieć, że morele to ulubione letnie owoce moich córek. Póki sezon trwa, muszę niemal codziennie uzupełniać domowe zapasy, kupując świeże morele na bazarku. Kiedyś głowiłam się co zrobić, żeby przenieść morelowy smak również na zimowe miesiące. Dżem morelowy jest pyszny, a w wersji bez cukru nie mam oporów, aby podawać go dzieciom. Sama często sięgam po łyżeczkę i wyjadam prosto ze słoika.
Dżem morelowy bez grama żelatyny i cukru
Odkąd pierwszy raz dodałam cynamon do dżemu morelowego, nie wyobrażam sobie już innej wersji. Korzenny aromat świetnie przełamuje słodycz letnich owoców, a podczas chłodniejszych miesięcy otula swoim zapachem.
Składniki:
- 4 kg moreli
- 2 duże laski cynamonu
- 10 łyżek ksylitolu
- 2 pomarańcze
Sposób przygotowania:
- Morele dokładnie umyj.
- Podziel je na połówki i usuń pestki.
- Z 2 pomarańczy wyciśnij sok.
- Przygotuj duży garnek o grubym dnie, wrzuć połówki moreli. Dodaj cynamon i sok wyciśnięty z pomarańczy, a także ksylitol.
- Gotuj morele z dodatkami na niewielkim płomieniu, co jakiś czas mieszając, aby masa nie przywarła do dna.
- Gdy masa zacznie wrzeć, gotuj całość jeszcze przez 15 minut.
- Podczas gotowania, łyżką cedzakową zbieraj szumowiny powstające na wierzchu dżemu.
- Gdy mus mocno zgęstnieje, wyciągnij z niego laskę cynamonu. Jeśli chcesz osiągnąć inną konsystencję przetworów, dżem możesz zblendować ręcznym blenderem. Ja jednak wolę tego nie robić, bo odpowiada mi konsystencja, w której morele mają spore cząstki.
- Gorący dżem z moreli przekładaj do wyparzonych i osuszonych słoików. Szczelnie pozakręcaj, poustawiaj do góry dnem na ściereczce.
- Po wystudzeniu dżem morelowy przechowuj w suchym i chłodnym miejscu.
Do czego pasuje dżem morelowy?
Dżem morelowy sprawdzi się na śniadanie albo podwieczorek - wtedy można podać go z tostami na słodko, z twarożkiem, albo posmarować nim klasyczne naleśniki, pankejki albo racuchy. Wymieszaj dżem morelowy z jogurtem i granolą, a otrzymasz smaczny posiłek na początek dnia. Morelowy dżem z cynamonem pasuje też do ciast i deserów - gdy posmarujesz nim warstwy kruchego ciasta albo użyjesz do przekładańca, efekt smakowy będzie fenomenalny.
Dżem z moreli można też wykorzystać w bardziej nietypowych wersjach. Świetnie połączy się z serami pleśniowymi, wprowadzając nietypowy posmak. W wersji wytrawnej lubię go jeść z bagietką i camembertem. Przyda się też do dressingów - możesz dodać dosłownie kapkę do klasycznego sosu winegret, a smak będzie świetnie podkręcony i proste sałatki zyskają zupełnie nową, znacznie bardziej wyrazistą odsłonę.
















