Cała rodzina dobrze wie, że moją cukierniczą specjalnością są serniki. Na każde święta muszę naszykować co najmniej dwa ze swojego repertuaru. Ten jeden robię zawsze - mój mąż jest jego największym fanem, więc nie chcę go zawieść.

Żartujemy sobie, że ten deser jest trochę jak moje słodkie wyznanie miłości, grudniowa przedterminowa walentynka, bo niby kto powiedział, że z wyrazami uczucia trzeba czekać tylko na 14 lutego? Jeśli i ty chcesz sprawić przyjemność ukochanym osobom tym pysznym sernikiem, nie wahaj się ani chwili. Przepis jest banalnie prosty, a deser aksamitny (i nie pęka!). 

Przepis na świąteczny sernik

Z podanych proporcji wykonasz sernik o średnicy 26-28 cm - więc przygotuj sobie odpowiednią tortownicę.

Składniki:

Na spód:

  • 200 g herbatników (mogą być zwykłe, mogą być ciemne albo korzenne)
  • 50 g masła

Na masę serową:

  • 1 kg twarogu (może być dobrej jakości ser z wiaderka)
  • 4 jajka
  • 1/2 łyżki esencji waniliowej
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 200 g masła
  • saszetka budyniu waniliowego 

Do dekoracji:

  • według uznania: małe pierniczki, żurawina, inne bakalie

Sposób przygotowania:

  1. Herbatniki drobno pokrusz. Masło roztop i wymieszaj z okruszkami, aż powstanie masa o konsystencji mokrego piasku. Przełóż ją na dno tortownicy (warto najpierw wyłożyć ją papierem do pieczenia).
  2. Mocno dociśnij, uklep. Wstaw do lodówki, żeby spód chłodził się podczas przygotowywania masy serowej. 
  3. W dużej misce utrzyj masło z cukrem. Oddziel białka od żółtek. Białka odłóż, żółtka dodawaj do masy z masła i cukru, krótko miksując po każdym dodaniu.
  4. Gdy masa będzie puszysta, dodaj budyń, śmietankę i całość dokładnie wymieszaj.
  5. Teraz małymi partiami dodawaj twaróg, krótko miksując. 
  6. W osobnym naczyniu ubij białka na sztywną pianę. Delikatnie wmieszaj je do masy - lepiej nie używaj już miksera, a np. drewnianą szpatułkę.
  7. Masę serową przełóż ostrożnie na schłodzony spód.
  8. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C, na dnie ustaw blaszkę z wodą. W ten sposób sernik po upieczeniu będzie wilgotny - podczas pieczenia w piekarniku będzie się unosić para wodna.
  9. Sernik piecz w 180 stopniach C przez 5 minut, potem obniż temperaturę do 150 stopni C i piecz przez około 90 minut.
  10. Wyłącz piekarnik, ale nie wyciągaj od razu sernika, aby nie opadł i nie popękał. Najpierw zostaw ciasto przez 10-15 minut w wyłączonym piekarniku, a potem uchyl lekko drzwiczki i studź deser jeszcze 30 minut. Dopiero potem wyjmij ciasto na blat.
  11. Schłodzony sernik udekoruj według własnej inwencji. Ja czasem ozdabiam go żurawiną, a czasem malutkimi pierniczkami.

Co zrobić, żeby sernik nie popękał?

Pieczenie z parą wodną sprawia, że sernik jest mniej podatny na pękanie. Kolejną ważną kwestią jest dość niska temperatura pieczenia - w 150 stopniach C sernik piecze się powoli, ale równomiernie. Kiedy próbujesz piec go w wyższej temperaturze, zwiększasz szanse że popęka. Pękanie powoduje też nagła, drastyczna zmiana temperatury. To dlatego nie wolno wyjmować sernika od razu, gdy tylko się upiecze. Najpierw musi pozostać w zamkniętym piekarniku, dopiero potem wolno uchylić drzwiczki.