Klasyczny deser parfait przyrządza się z masy mleczno-jajecznej, którą łączy się z bitą śmietaną i dodatkami smakowymi, np. kawą, czekoladą, orzeszkami lub ze świeżymi owocami lub musem. Podaje się go w plastrach lub w pucharkach, przełożony dodatkowymi składnikami. Jednak poniżej znajdziesz przepis na parfait bez jajek i mleka, za to jeszcze bardziej kremowy, a w dodatku o smaku chałwowym.
Jak zrobić deser parfait?
Składniki:
- 200 g zimnego serka mascarpone
- 100 ml schłodzonej śmietanki 36%
- 20 g drobnego cukru lub pudru
- 100 g chałwy waniliowej
- 30 g gotowej bezy
- opcjonalnie: 2 ciasteczka z czekoladą
Przygotowanie krok po kroku:
- Do zimnej śmietanki dosyp cukier i ubij na sztywną masę. Zacznij od małych obrotów, a po chwili stopniowo zwiększaj je do średnich. Jak będzie gotowa, dodawaj porcjami serek mascarpone (również zimny; to on odpowiada za bardziej kremową konsystencję). Mieszaj do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
- Pokrusz chałwę i bezy. Przełóż je do śmietankowej słodkiej masy.
- Rozdrobnij też ciasteczka czekoladowe, jeśli ich używasz. Podłużny pojemnik lub blaszkę keksówkę, wyłóż folią spożywczą. Na dnie rozsyp ciasteczka. Zalej je kremem śmietankowo-chałwowym. Wyrównaj powierzchnię i wstaw deser parfait do zamrażalnika na 4-5 godzin.
- Jeśli nie używasz folii, to przed podaniem parfait należy polać ścianki pojemnika wrzątkiem. To sprawi, że deser lodowy trochę rozpuści się i bez problemu będzie się go dało wyjąć. Pokrój go w plastry i od razu podawaj.
Zdrowa chałwa domowa
Dlaczego chałwę warto zrobić ją w domu? Odpowiedź jest prosta, wystarczy zerknąć na skład tych sklepowych. Najczęściej opierają się na niezdrowym tłuszczu palmowym (którego w ogóle nie powinno być, wystarczy ten pozyskany ze zmielonego sezamu) i dużej ilości cukru, który można zamienić na miód lub erytrytol bądź ksylitol.
Składniki: 1 szklanka białego sezamu, garść daktyli, szczypta soli + opcjonalnie garść pistacji.
Przygotowanie:
- Daktyle zalej wrzątkiem, tak żeby nie wystawały spod niej. Odstaw je na 15 minut, a potem odsącz porządnie.
- Sezam upraż na suchej patelni, ma być lekko zrumieniony.
- Daktyle i sezam zmiksuj na gładką masę, ale oddzielnie. Wrzucone razem będą się rozdrabniać trudniej, a zrumienione ziarenka mogą zostać w całości. Dlatego połącz je później. Dosyp szczyptę soli i opcjonalnie posiekane pistacje (lub pastę pistacjową). Wymieszaj, przełóż do pojemnika i wsadź do lodówki, żeby masa stężała.


















