Jeśli szukasz pomysłu na wiosenne śniadanie, które nie tylko syci, ale też roztacza w kuchni zapach jak z cukierni — to te placki z rabarbarem są dokładnie tym, czego potrzebujesz. Są puszyste, lekko kwaskowe i cudownie aromatyczne. Możesz je podać z cukrem pudrem, świeżymi truskawkami albo jogurtem naturalnym.

Rabarbar - zapomniany skarb z ogródka

Zacznijmy jednak od tego, dlaczego warto jeść rabarbar? Oprócz doskonałego smaku dostarcza on sporo błonnika, wapnia i witaminy K. Do tego świetnie wspiera trawienie i może pomóc w regulowaniu pracy jelit, zwłaszcza jeśli masz problemy z zaparciami. Znajdziesz w nim także antyoksydanty oraz niewielkie ilości witaminy C i A, które wzmacniają odporność i wspierają skórę. Co ciekawe, czerwone łodygi mają nieco więcej antyoksydantów niż zielone, więc jeśli zależy ci nie tylko na smaku, ale też na walorach zdrowotnych, wybieraj te bardziej intensywnie zabarwione.

A gdy właściwości rabarbaru połączy się z walorami jajek ,które są źródłem białka oraz jogurtu, będący skarbnicą probiotyków, to powstanie już prawdziwy skarb dla kubków smakowych i całego organizmu. Zobacz, jak zrobić w tego trio pyszne placuszki i koniecznie zaserwuj je domownikom na śniadanie lub deser.

Prosty przepis na placki z rabarbarem

Składniki:

  • 3 łodygi rabarbaru
  • 2,5 szklanki mąki tortowej
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Rabarbar umyj, pokrój na około 1-centymetrowe kawałki i zasyp cukrem z cukrem waniliowym. Całość wymieszaj i odstaw na około 30 minut, żeby rabarbar zmiękł i puścił sok.
  2. W tym czasie w drugiej misce wymieszaj jogurt naturalny z jajkiem, a potem dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i całość dokładnie wymieszaj – nie musisz używać miksera, wystarczy łyżka.
  3. Do tak przygotowanego ciasta dodaj rabarbar razem z sokiem, który puścił. Delikatnie wmieszaj go w ciasto.
  4. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i wlej odrobinę oleju. Nakładaj niewielkie porcje ciasta łyżką, formując zgrabne placuszki.
  5. Placki z rabarbaru smaż na złoty kolor, przez około 2–3 minuty z każdej strony.
  6. Gotowe placki układaj na papierowym ręczniku, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
  7. Przed podaniem możesz je dodatkowo posypać cukrem pudrem i dorzucić na talerzyk ulubione świeże owoce. 

Jak zrobić placki z rabarbarem inaczej?

Jeśli chcesz, aby racuchy z rabarbarem były jeszcze smaczniejsze i bardziej aromatyczne, możesz dodać do ciasta odrobinę skórki z cytryny albo limonki, żeby podkreślić kwaskowy smak rabarbaru. Warto też sypnąć odrobinkę cynamonu, kardamonu lub mielonego imbiru. A jeśli masz ochotę na coś słodszego, dorzuć do ciasta garść rodzynek albo kilka plasterków banana. Z kolei gotowe racuszki warto podać ze świeżymi sezonowymi owocami i listkami mięty - dla ozdoby i dodatkowego aromatu. 

Pamiętaj też, że aby przyspieszyć cały proces, możesz pokroić rabarbar i zasypać go cukrem już wieczorem. Wtedy przez noc idealnie zmięknie i rano będzie gotowy do mieszania z resztą składników. A kiedy nie masz czasu, aby stać nad patelnią i przewracać placuszki, możesz przygotować wersję pieczoną – po prostu nałóż porcje ciasta na papier do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 15 minut.