Zupa kalafiorowa to jedno z klasycznych dań kuchni polskiej. Niby robi się ją łatwo, ale czasem po prostu nie wychodzi. Ma delikatny smak, ale łatwo przesadzić w drugą stronę. Wtedy jest zwyczajnie mdła, sytuację można na szybko ratować przyprawami. Ale jest jeszcze 1 sprawdzony sposób. Zrób ją trochę inaczej niż zazwyczaj, dodając do nie 2 popularne składniki, które bardziej kojarzą się z sałatką. Jednak tutaj będą jak znalazł.

Składniki na zupę kalafiorową

Lista produktów jest raczej standardowa, nie licząc 2 składników, które świetnie podkręcają jej smak. Dlatego niech nie zdziwi cię taka zamiana, znalazły się tam nie przez przypadek.

  • 1 kalafior średniej wielkości
  • 1 marchewka
  • pół szklanki selera
  • 2 szklanki wody
  • 2 szklanki mleka
  • 500 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 1 szklanka startego cheddara
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • słodka papryka lub ostra, jeśli wolisz + ulubione przyprawy ziołowe (np. lubczyk, zioła prowansalskie)

Jak zrobić zupę kalafiorową z serem i selerem?

  1. Kalafior podziel na różyczki i umyj je. Marchewkę zetrzyj na dużych oczkach tarki, a seler pokrój w kosteczkę. Wszystkie warzywa przełóż do garnka, zalej je wodą i bulionem. Jak zacznie wrzeć, odmierz 12-15 minut.
  2. Do rondelka przełóż masło, roztop je na małym ogniu. Dosyp mąkę, sól i pieprz. Przesmaż całość przez chwileczkę, dolej mleko i mieszaj przez 2 minuty. Potem dosyp starty cheddar i zaczekaj, aż się roztopi. Masę dolej do garnka z warzywami i wymieszaj. Zupa kalafiorowa z serem i selerem jest już gotowa do zjedzenia. Nie trzeba jej nawet zabielać.

Co zrobić, żeby zupa kalafiorowa nie była gorzka?

Zdarzyło ci się ugotować zupę z kalafiorem, w której było wyraźnie czuć gorzki smak? Tak czasem wychodzi i można zastanawiać się dlaczego. Jednak najczęstszą przyczyną jest za długi czas gotowania. To pływa na smak kalafiora. Zdecydowanie powinien być półtwardy i to nie tylko dlatego, miękki rozpada się w zupie i nie smakuje dobrze, nawet gdy nie jest gorzki. Dlatego, jeśli obawiasz się, że 10-12 minut gotowania to za długo, najpierw podgotuj inne warzywa, a różyczki dodaj później. Młody kalafior może się gotować nawet 5 minut.