Gofr jaki jest, każdy widzi? Nie do końca. Bo choć z zewnątrz jest naznaczony klasycznymi wgłębieniami i nęci chrupiącą skórką, w środku może kryć pewną tajemnicę.
Nie musi koniecznie powstawać z mąki pszennej, opcji na zmodyfikowanie masy jest całe mnóstwo, zwłaszcza podczas poszukiwań mniej kalorycznych lub białkowych przepisów. Sprawdź, jak zrobić gofry z czerwonej fasoli, ale recepturę skrzętnie ukryj przed swoimi niejadkami...
Z czego zrobić zdrowsze gofry?
„Zdrowe dania" to pojęcie względne. Wszystko zależy od indywidualnych predyspozycji organizmu i dopasowanej do tego diety. Dla niektórych zdrowe to niskotłuszczowe, dla innych wręcz przeciwnie (na przykład dla osób na diecie keto). Węglowodany nie zawsze jednak muszą być „złe" i nie każdy musi dobijać na siłę białko, żeby zgadzało się dziennie tak zwane makro.
Są jednak pewne uniwersalne zasady, którymi zazwyczaj warto się kierować. Na przykład przedkładać pełnoziarnistą mąkę nad białą, cukry złożone nad proste i tłuszcze omega-3 i omega-6 nad tłuszcze nasycone. Zdrowsze gofry zrobisz więc bez zwykłej mąki pszennej i białego cukru. Możesz wykorzystać na przykład mąkę gryczaną i erytrytol. Słodyczy masie mogą też nadać rozgniecione na purée banany.
Wśród „modnych" przepisów dietetycznych ciągle królują jednak te białkowe. Osoby na diecie ketogenicznej lub niskowęglowodanowej mogą przyrządzić na przykład proteinowe gofry z serka wiejskiego lub keto gofry z mozzarelli.
Prawdziwą ciekawostką są jednak gofry z czerwonej fasoli, które dostarczają solidną dawkę energii, a nie zawierają rafinowanego cukru. Wbrew pozorom nie czuć w nich smaku strączków, a na dodatek są chrupiące jak z budki nad morzem
Gofry z czerwonej fasoli – przepis
Składniki:
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 2 łyżki mąki orkiszowej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka oliwy
- 1 banan
Przygotowanie:
- Odsącz fasolę z zalewy i przepłucz ją czystą wodą. Wrzuć do kielicha blendera.
- Dodaj do fasoli wszystkie pozostałe składniki. Pamiętaj, że banan powinien być dość miękki. Dojrzały owoc doda masie więcej słodyczy i nada jej odpowiednią konsystencję.
- Zmiksuj składniki na jednolitą masę. Powinna wyjść gęstsza niż ciasto na naleśniki.
- Smaż gofry z fasoli i banana w gofrownicy lekko nasmarowanej oliwą.
Jak serwować gofry z fasoli i banana?
Dodatki do gofrów to oczywiście kwestia gustu. Możesz podać je z bitą śmietaną, kandyzowanymi owocami, sosem karmelowym lub polewą czekoladową. Ale jeśli nie chcesz za bardzo podbijać kaloryczności dania, lepiej wykorzystaj do dekoracji takie składniki jak:
- jogurt naturalny (najlepiej skyr) i świeże owoce, takie jak borówki lub truskawki,
- niskosłodzony dżem lub mus owocowy,
- posypka z przyprawami korzennymi,
- puder z ksylitolu lub erytrytolu,
- masło orzechowe (kaloryczne, ale za to pełne nienasyconych kwasów tłuszczowych).
Źródło przepisu: sylwiamaksym.pl


















