Może i wystarczyłby tylko jeden zielony składnik, żeby stworzyć atrakcyjną przekąskę, ale ja postanowiłam zrobić smaczne i zdrowe combo. Jajka faszerowane awokado i szpinakiem nie tylko pięknie się prezentują, ale mają też niesamowicie kremowe wnętrze.
Skradną serca wszystkich domowników i gości. Idealnie komponują się ze świeżym pieczywem lub chrupiącymi grzankami, ale obronią się też jako całkiem samodzielna przekąska, pałaszowana na zmianę z pasztetem.
Z czego można zrobić zielony farsz do jajek?
Intensywnie zielony farsz na pewno otrzymasz z awokado i szpinaku. To połączenie działa wyjątkowo dobrze, bo owoc smaczliwki (inna nazwa awokado) ma nie tylko ładną barwę, ale także jest tłusty, dzięki czemu dobrze rozprowadza naturalne barwniki i smaki, a przy tym jest mocno kremowy. Jeśli szukasz jednak alternatywy, zielone nadzienie do jajek na twardo na święta możesz też zrobić, używając:
- brukselki,
- różnych ziół, na przykład natki pietruszki, bazylii lub kolendry,
- szczypiorku,
- rukwi wodnej,
- szczawiu,
- jarmużu,
- pesto pistacjowego.
Przepis na jajka faszerowane awokado i szpinakiem
Składniki:
- 6 jajek
- 1 dojrzałe awokado
- 2 garście świeżego szpinaku (ok. 50 g)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka majonezu
- sól i pieprz do smaku
- 1 ząbek czosnku
- kilka listków szpinaku baby do ozdoby
Przygotowanie:
- Ugotuj jajka na twardo (około 8–10 minut). Następnie przełóż je do miski z zimną wodą, by szybko przerwać obróbkę cieplną. Po kilku minutach obierz je i osusz.
- Przekrój jajka na pół. Delikatnie wyjmij żółtka i przełóż je do miseczki.
- Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i wydrąż miąższ. Od razu skrop go sokiem z cytryny, by nie ściemniał. Rozgnieć widelcem na gładką masę.
- Zblanszuj szpinak. Wrzuć listki na kilka sekund do osolonego wrzątku, a potem od razu włóż je do zimnej wody z lodem. Dzięki temu zachowają piękny kolor.
- Dodaj do żółtek rozgniecione awokado, szpinak, jogurt i majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Zmiksuj całość na gładki krem.
- Gotową masę nakładaj do białek za pomocą łyżeczki lub rękawa cukierniczego z ozdobną tylką – dzięki temu nadzienie będzie wyglądało estetycznie.
- Ozdób jajka z zielonym farszem listkami szpinaku. Możesz też wykorzystać do dekoracji posiekany szczypiorek, rukolę lub roszponkę.
- Jajka najlepiej smakują schłodzone, dlatego warto wstawić je do lodówki na minimum 30 minut przed podaniem.
Jak urozmaicić jajka z awokado?
Jeśli wolisz bardziej wyraziste smaki, dodaj do farszu odrobinę chrzanu, drobno pokrojone kiszone ogórki lub kapary. Dla osób unikających nabiału idealnym zamiennikiem jogurtu będzie wegański majonez lub śmietanka kokosowa, które doda przekąsce lekkiej słodyczy.
Eksperymentuj z przyprawami. Na pewno dobrze sprawdzi się czosnek, który dobrze komponuje się zarówno ze szpinakiem, jak i awokado, ale możesz też dodać odrobinę gałki muszkatołowej lub słodkiej papryki. Udekoruj je rzeżuchą lub kiełkami brokułów albo mieszanką prażonych orzechów i nasion.
Jak podawać jajka z zielonym farszem?
Jajka faszerowane awokado i szpinakiem możesz podać na dużym półmisku udekorowanym liśćmi sałaty, co podkreśli ich wiosenny charakter. Dobrze smakują z chrupiącymi grzankami, krakersami lub cienkimi plasterkami wędzonego łososia. Na świątecznym stole można je ułożyć wśród kolorowych warzyw, takich jak rzodkiewki, ogórki i papryka, tworząc atrakcyjne wizualnie danie.
To idealna przekąska na wielkanocne śniadanie, ale równie dobrze sprawdzi się na każdej rodzinnej uroczystości, domowym przyjęciu lub pikniku. Jajka faszerowane szpinakiem i awokado warto zabrać ze sobą do pracy na lunch, ponieważ są sycące, lekkie i łatwe do przechowywania.



















