Co do jednego każdy fan placków musi się zgodzić. Placki ziemniaczane to coś więcej niż tylko prosty obiad. U nas smaży się je na złoty kolor i podaje z kwaśną śmietaną lub z cukrem, co samo w sobie nieraz doprowadza do poważnych dyskusji w obrębie wielu rodzin...

Ale na świecie ziemniaczane placki mają mnóstwo rozmaitych wersji – od delikatnych latkes z kuchni żydowskiej po chrupiące rösti ze Szwajcarii. W Niemczech jada się je jako reibekuchen, a na Węgrzech – tócsni. To jednak bliscy kuzyni naszego placka. Dalsi „krewni” mogą nieźle zaskoczyć!

Jak robi się placki ziemniaczane w Tajlandii?

Niezależnie od europejskiego przepisu na placki ziemniaczane, w dalekiej Tajlandii powstała jeszcze inna odsłona – mun tod. Tajowie podchodzą do smażenia placków nieco inaczej.

Ziemniaki nie zawsze są drobno ścierane – często kroi się je na cieniutkie plasterki, zanurza w specjalnym cieście i smaży w głębokim oleju. To jednak jedna wersja tego dania. Jest jeszcze jedna, znacznie bardziej przypominająca polskie wydanie. Jeśli używa się startych ziemniaków, można do nich dorzucić coś, co w polskiej kuchni zazwyczaj trafia do kosza – czerstwe okruszki chleba.

Nie należy mylić ich jednak z tod mun pla – to tajskie placki rybne, które wyglądają podobnie, ale mają zupełnie inny smak. Mun tod to czysta miłość do ziemniaków! Przepis na placki po tajsku można znaleźć poniżej.

Przepis na placki ziemniaczane po tajsku (mun tod)

Składniki:

  • 4 średnie ziemniaki
  • ½ szklanki mąki pszennej (lub ryżowej – jak w oryginale)
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • ½ szklanki wody
  • garść okruszków chleba (opcjonalnie)
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce.
  2. Odciśnij wodę z ziemniaków, używając czystej ściereczki lub gazy.
  3. W misce wymieszaj ziemniaki, mąkę, jajko, sól, pieprz i wodę, aż uzyskasz jednolite, lejące się ciasto. Jeśli używasz okruszków chleba, dodaj je do ciasta i wymieszaj.
  4. Na patelni rozgrzej olej do średnio-wysokiej temperatury.
  5. Smaż placki na złoty kolor z obu stron. 
  6. Po usmażeniu odsącz placki na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  7. Tajskie placki ziemniaczane podawaj koniecznie na ciepło, najlepiej z pikantnym sosem chili. Jeśli nie jesteś zwolennikiem ostrzejszych smaków, wybierz klasyczną polską oprawę, czyli zwykłą kwaśną śmietanę.

Smacznego!

Źródło: Walenty Kania "Kuchnia dla odważnych"/Facebook