Słomianymi plackami ziemniaczanymi kucharz z Wodzisławia nazywa superchrupiące, a jednocześnie bardzo smaczne placki. Da się takie zrobić w bardzo prosty sposób, nie wysilając się i nie dodając żadnych trudnych do wyszukania w sklepie składników. Wystarczą te, które zwykle trafiają do masy ziemniaczanej. Tajemnica tkwi w sposobie przygotowania.
Jak zrobić „słomiane” placki ziemniaczane?
Pan Remek ziemniaki na swoje placki trze nie na całkiem drobnych oczkach - jak trze większość, a na nieco większych. Słomiane placki powstaną z ziemniaków startych na wiórki, które przypominają nieco właśnie krótszą słomę. Dzięki temu placki będą mieć sztywne, dobrze wysmażone brzegi, za które wygodnie będzie je chwycić i zjeść nawet z ręki. Nie będą się też przypalać na patelni, jak mogłyby placki z ziemniaków tartych na drobnych oczkach, z luźnej papki kartoflanej.
Powinny to być mocno skrobiowe kartofle, najlepiej typu C, ewentualnie B. Jeśli nóż przy przekrojeniu ziemniaka nie chce odkleić się od placków, oznacza to, że ziemniaki są odpowiednio mączyste. Dodatki do smaku, oprócz soli i pieprzu, to spora ilość czosnku i cebula. Jeśli źle reagujesz na surową, Remek radzi, by zeszklić ją przed dodaniem do masy na placki lub lekko posolić surową przed dodaniem do masy. Czosnek powinien być polski - najlepiej harnaś, który ma mocny smak i aromat.
Przepis na placki ziemniaczane Remigiusza Rączki
Składniki:
- 5 dużych ziemniaków
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- pieprz i sól do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
Dodatkowo, opcjonalnie do podania: cukier, kwaśna śmietana lub maślanka.
Sposób przygotowania:
- Zetrzyj obrane ziemniaki na średnich oczkach we wiórki. Wbij do ziemniaków jajko, dodaj sporo pieprzu - nie żałuj.
- Wyciśnij do masy ziemniaczanej czosnek. Posiekaj drobno cebulę i dodaj do masy, dopraw porządnie solą i dodaj mąkę. Wymieszaj na jednolitą masę. Odłóż na 5-10 minut, by smaki się przegryzły.
- Rozgrzej tłuszcz na patelni - powinien przykrywać dno patelni.
- Kładź na rozgrzany olej dużą łyżką po 3-4 porcje masy, rozpłaszcz lekko. Smaż z obu stron na złoty kolor. Gdy spód będzie już mocno wysmażony, a brzegi placków ścięte, obróć placki na 2. stronę za pomocą 2 widelców - jednym podważ placek, a drugim przytrzymaj i obróć.
- Usmażone chrupiące placki ziemniaczane odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym do odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
Podawaj solo lub z ulubionymi dodatkami.
Źródło przepisu: Rączka Gotuje (YouTube).
















