Botwinka w zupełnie nowej roli? Czemu nie! Zamiast tradycyjnego barszczu, wrzuć ją do masy na klopsiki. Zaskoczysz wszystkich, nawet tych, którzy zwykle omijają tę sezonową zieleninę szerokim łukiem. Klopsiki są miękkie, soczyste i pełne świeżego smaku. Świetne na obiad, kolację albo jako przekąska na imprezę. Do tego wyglądają świetnie – podasz je z dumą nawet na świąteczny stół.

Ten przepis to idealny sposób na wykorzystanie botwinki, zanim zwiędnie na dnie lodówki. Dodaje koloru, ale też wyrazistości – nie musisz się już martwić, że danie wyjdzie nijakie. Dzięki botwince i ziołom klopsiki są pełne smaku, a przy tym wciąż delikatne i mięciutkie w środku. Dobrze się trzymają swoją okrągłą formę, nie rozwalają się na patelni.

Przepis na wieprzowe klopsiki z botwinką

Składniki:

  • 500 g mielonej wieprzowiny (łopatka albo karkówka)
  • 1 mały pęczek botwinki (młode liście i łodyżki, bez buraczków)
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego (opcjonalnie)
  • świeża kolendra lub natka pietruszki do podania i do środka

Sposób przygotowania:

  1. Umyj botwinkę, osusz i drobno posiekaj – zarówno liście, jak i łodyżki. Nie wyrzucaj łodyg, mają mnóstwo smaku.
  2. Obierz cebulę i czosnek, posiekaj bardzo drobno albo zetrzyj na tarce.
  3. W dużej misce wymieszaj mięso, botwinkę, cebulę, czosnek, jajko i bułkę tartą. Dopraw solą, pieprzem i ewentualnie kminem rzymskim i częścią drobno posiekanych świeżych ziół.
  4. Wyrób masę ręką – dokładnie i energicznie, żeby klopsiki dobrze się trzymały i były sprężyste.
  5. Zwilżonymi dłońmi formuj małe kulki. Nie rób ich za dużych, łatwiej się usmażą.
  6. Na patelni rozgrzej olej, smaż klopsiki na średnim ogniu, obracając co kilka minut, aż będą złociste i dobrze wysmażone w środku – zajmie to ok. 10–12 minut.

Gotowe klopsiki podaj posypane świeżą kolendrą lub natką. Świetnie smakują na ciepło, ale i na zimno są zaskakująco dobre.

Jak zmodyfikować przepis na klopsiki botwinkowe?

Zamiast wieprzowiny możesz użyć mięsa drobiowego, najlepiej z udka – też będzie soczyście, ale nieco lżej. Nie masz botwinki? W sezonie możesz ją zastąpić szpinakiem albo jarmużem – ważne, żeby liście były młode i miękkie. 

Jeśli chcesz otrzymać wersję bezglutenową, bułkę tartą zamień na zmielone płatki owsiane albo mąkę z ciecierzycy. Dobrze sprawdzą się też orientalne nuty – dodaj trochę startego imbiru i odrobinę sosu sojowego do masy.

Klopsiki botwinkowe pasują właściwie do wszystkiego. Klasycznie – z ziemniakami i mizerią. Lżej – z kuskusem i jogurtem czosnkowym. Na imprezę – z sosem jogurtowo-ziołowym albo tzatziki, jako finger food do podjadania na imprezach. Świetnie komponują się też z pieczonymi warzywami albo zawinięte w chlebki pita z dodatkiem hummusu i kiszonych ogórków.