Jeśli nie masz pomysłu, co tym razem podać na obiad, polecam ci klopsiki po turecku. Gdy pierwszy raz ich spróbowałam na wakacjach w Turcji, wiedziałam, że muszę odtworzyć ten smak w domu. Na szczęście przepis nie był trudny do znalezienia, bo to danie popularne i lubiane. Teraz robię je często na obiad. Podaję z gotowanymi ziemniakami i duszoną marchewką. Są absolutnie przepyszne.
Tureckie klopsiki pełne smaku
Klopsiki po turecku na pierwszy rzut oka wyglądają jak zwykłe pulpeciki. Jednak zasadniczo się od nich różnią. Do surowego mięsa dodaje się surowy ryż i kaszę, które sprawiają, że klopsiki po ugotowaniu są miękkie i sycące. Doprawione są popularną w Turcji przyprawą, czyli kminem rzymskim (to nie to samo co kminek!). Możesz ją pominąć, jeśli nie uda ci się jej kupić, choć gorąco polecam. Nadaje on mięsu aromatu charakterystycznego dla tamtejszej kuchni.
Klopsiki zyskują więcej smaku dzięki nietypowemu sosowi. Zrobisz go na bazie żółtek, jogurtu i cytryny, ale nie martw się, wcale nie wychodzi kwaśny. Cytryna nadaje mu orzeźwiającego smaku i podkręca całość. Jogurt łagodzi kwaśność cytryny, balansując smak sosu.
Getty/iStock, Cleardesign1
Przepis na klopsiki po turecku w sosie cytrynowym
Składniki na klopsiki:
- 300 gramów chudej mielonej wołowiny
- 1 białko jaja (żółtko do marynowania)
- 2 łyżki ryżu
- 1 łyżka kaszy bulgur
- 1 mała cebula
- 1 łyżeczka czerwonej papryki
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1,5 łyżeczki soli
Składniki na sos:
- 2 szklanki wody
- drobno posiekana pietruszka
- 1 żółtko
- 3 łyżki jogurtu
- sok z połowy cytryny
Sposób przygotowania:
- Najpierw przygotuj klopsiki. Ryż i kaszę przełóż do rondelka. Zalej wrzątkiem, tak by były ledwo przykryte. Przykryj rondel pokrywką i odstaw na 20 minut. Po tym czasie odcedź wodę.
- Cebulę obierz i bardzo drobno posiekaj.
- W misce wymieszaj mielone mięso, odsączony ryż i kaszę, cebulę, białko jaja oraz przyprawy: sól, kmin rzymski, pieprz, czerwoną paprykę. Wyrób masę rękami, aż będzie gładka i jednolita (wyrabiaj ją przez ok. 10 minut, dzięki czemu klopsiki nie rozpadną się w trakcie gotowania).
- Rękami odrywaj kawałki mięsa i formuj z nich zgrabne klopsiki. Obtocz je w mące.
- Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzej olej i obsmaż na nim mięso. Zalej je wodą i duś na niewielkim ogniu przez 20-30 minut, aż będzie miękkie.
- Na koniec przygotuj sos. Żółtko wymieszaj z sokiem z cytryny i jogurtem. Zahartuj niewielką ilością wody z gotowania klopsików. Wlej całość do rondla z mięsem, cały czas mieszając. Dopraw solą i pieprzem.
- Podawaj z natką pietruszki.
















