Zimne nóżki to pyszna przekąska, z której słynęły PRL-owskie imprezy i prywatki, a także rodzinne spotkania i święta. Z odrobiną soku z cytryny lub octu zawsze smakowały wybornie i jako pierwsze znikały z suto zastawionego stołu. U mnie w rodzinie mistrzem w robieniu galarety był wujek Andrzej, od którego lata temu zgapiłam dokładny przepis oraz patent. Od tamtej pory szykuję zimne nóżki na zamówienie najbliższych przy każdej możliwej okazji. Nie wyobrażamy sobie andrzejek bez tego smakołyku. 

Jak zrobić zimne nóżki, czyli galaretę wieprzową bez żelatyny?

Dobra galareta musi być mocno mięsna w smaku i idealnie stężona. Można to osiągnąć dzięki połączeniu 2 kawałków wieprzowiny - niezbędne będą zarówno golonki (dla smaku i po to, by po ugotowaniu zdjąć z nich mięso, które będzie zatopione w galaretce), jak i nogi (te z kolei sprawią, że całość naturalnie uzyska pożądaną konsystencję - bez zbędnych dodatków). Wuj Andrzej zawsze stosował tutaj złotą proporcję 1:1 i ja też tak robię.

Poniżej podaję podstawowy przepis na zimne nóżki. Jeśli chcesz, możesz dla ozdoby i dodatkowego smaku osobno ugotować, a potem pokroić jajko oraz dorzucić do swojej galarety np. groszek konserwowy. Dzięki temu przystawka będzie się bardzo elegancko prezentować na stole. 

Fot. Getty/iStock, JackF

Przepis na idealną galaretę wieprzową

Składniki:

  • 2 nogi wieprzowe
  • 2 golonki wieprzowe
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 korzeń pietruszki
  • nieduży kawałek selera
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 5 kuleczek ziela angielskiego 
  • do smaku: sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Mięso dokładnie oczyść i włóż do dużego garnka (nogi możesz dodatkowo opalić palnikiem, jeśli jest na nich szczecina).
  2. Zalej ok. 3 litrami wody. Zacznij gotowanie i usuwaj szumowiny.
  3. Gdy zbierzesz pierwsze szumowiny, dodaj obrane warzywa i przyprawy – dokładnie tak samo, jak robi się to gotując rosół.
  4. Przykryj garnek i gotuj całość na małym ogniu przez 5 godzin.
  5. Odcedź gotowy bulion i wlej do salaterek.
  6. Zdejmij mięso z nóżek i golonki, rozdrobnij je widelcem, a następnie przełóż je do salaterek lub miseczek – podobnie możesz zrobić z gotowanymi warzywami, wcześniej pamiętając o ich pokrojeniu.
  7. Odstaw galaretki do stężenia w lodówce na ok. 8 godzin (całą noc).

Zimne nóżki serwuj, gdy będą mocno schłodzone i osiągną idealną konsystencję. Poza nimi na stole warto postawić ocet (do skrapiania galarety), cytrynę pokrojoną na ćwiartki (w tym samym celu) i jasny sos sojowy (u mnie w rodzinie niektórzy najbardziej lubią ten dodatek). Ten prosty przepis sprawdzi ci się nie tylko w andrzejki, ale także na święta, sylwestra i inne okazje.