Gdyby ta dwukolorowa kostka sernikowa wzięła udział w konkursie na domowe wypieki, wygrałaby we wszystkich możliwych konkurencjach. Zasługuje na miano najbardziej urodziwego i kremowego, a także godnego zakochania się i pełnego magii jesieni ciasta. Tak piękna, że szkoda ją jeść, ozdobi imprezowy stół wręcz nieziemsko. Nie jest to typowy polski wypiek z twarogu, a raczej sernik nowojorski, co tylko przemawia na jego korzyść – nie trzeba nic mielić, rozpływa się w ustach i nie wybrzusza się brzydko w pieczeniu, więc jest elegancko równiutki. To prawdziwa perełka wśród andrzejkowych wypieków. Nie musisz się uganiać za składnikami, bo jesienne warzywo, które daje przepiękną barwę, dostępne jest teraz w każdym sklepie.   

Jak przygotować purée z dyni na sernik?

Jedyne wyzwanie, które wiąże się z upieczeniem tego łatwego serniczka na andrzejki, to przyrządzenie purée z dyni. Choć „wyzwanie" nie jest odpowiednim słowem, bo czynność ta nie sprawi ci żadnego kłopotu. To po prostu dodatkowy krok. Nie wymaga jednak żadnej skomplikowanej techniki kulinarnej. Zacznij od wybrania dyni. Najlepiej sprawdzi się odmiana Hokkaido, która ma zwykle najsłodsze okazy oraz apetyczny, soczyście pomarańczowy miąższ lekko orzechowym posmaku. W dodatku nie trzeba jej obowiązkowo obierać, bo po upieczeniu ma miękką skórkę.

Usuń gniazdo nasienne z dyni pokrój oczyszczony z włókien miąższ w sporą kostkę lub paski. Umieść ją na blasze wyścielonej pergaminem. Nie musisz dodawać żadnego oleju ani przypraw. Możesz lekko oprószyć ją solą, by uwydatnić jej karmelowy smak. Piecz przez około 30 minut w 180°C, do miękkości. Nie pozwól, żeby za bardzo się przypiekła, bo przecier będzie miał wtedy ciemniejszy kolor. Sprawdź, czy widelec z łatwością przebija miąższ. Jeśli tak, jest gotowa. Zmiksuj ją na gładkie purée. W razie potrzeby lekko odparuj, jeśli podcieka wodą, inaczej masa może być za rzadka. Dynię na przecier możesz także przyrządzić na parze.

Fot. Redakcja MojeGotowanie.pl

Kostka sernikowa „zachód słońca" – przepis

Składniki:

  • 170 g herbatników (jasnych lub kakaowych)
  • 100 g masła
  • 1 i 1/4 szklanki purée z dyni
  • 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej (do dań z dyni lub piernika)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka mąki pszennej uniwersalnej
  • 900 g aksamitnego serka śmietankowego typu Philadelphia
  • 1 i 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1 szczypta soli
  • 3 jajka

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 175°C (tryb góra-dół). Wyłóż foremkę o wymiarach 23 x 33 cm pergaminem lub natłuść ją i oprósz mąką.
  2. Rozdrobnij herbatniki. Możesz je posiekać w malakserze lub włożyć je do torebki z suwakiem i rozkruszyć za pomocą wałka lub tłuczka do mięsa.
  3. Połącz rozdrobnione ciasteczka z płynnym masłem. Dokładnie wymieszaj, aż powstanie masa przypominająca kruche ciasto. Wyłóż nią dno foremki. Dociśnij, by powstała równa, zwarta warstwa. Wstaw spód do piekarnika na 10 minut, by go trochę podpiec.
  4. Wymieszaj purée z dyni z przyprawami i mąką. 
  5. W oddzielnej misce utrzyj serek z cukrem. Dodaj śmietanę, sól i wanilię. Dorzuć jajka, jedno po drugim, za każdym razem dokładnie miksując. Mieszaj, aż powstanie aksamitna masa. 
  6. Odmierz półtorej szklanki masy serowej i dodaj ją do odłożonej wcześniej dyni. 
  7. Wyłóż część masy dyniowej na spód z herbatników. Wyrównaj. Na niej umieść czystą masę serową. Na wierzch wyłóż pozostałe pomarańczowe ciasto. Przemieszaj wykałaczką, żeby powstały charakterystyczne esy-floresy.
  8. Piecz sernik przez około 35–45 minut. Po wystudzeniu dobrze jest go schładzać przez kilka godzin, wtedy będzie się lepiej kroił.