Sałatka mimoza nieco przypomina popularną świąteczną szubę, czyli śledzie pod pierzynką, ale kryje w sobie zupełnie inną rybę. Skąd jej ciekawa nazwa? Ostatnia warstwa powstaje ze startego na tarce ugotowanego żółtka, delikatnie rozsypanego na wierzchu - wygląda to jak świeżo opadnięte, delikatne kwiaty mimozy. Moja rodzina uważa, że mimoza jest nawet lepsza od klasycznej sałatki jarzynowej. Kiedy zapowiedziałam, że znów przygotuję ją na imprezę andrzejkową, wszystkim zabłysły oczy.
Jak zrobić elegancką sałatkę mimoza?
Sałatka mimoza wygląda cudnie, a zrobisz ją w try miga. Wystarczy ugotować warzywa oraz jajka na twardo i otworzyć 2 puszki tuńczyka w sosie własnym. Tak naprawdę jedyna praca to starcie jarzyn i jaj na tarce, ale możesz przecież o pomoc poprosić najbliższych.
Jakie są warianty smakowe mimozy? Zamiast tuńczyka z puszki możesz też wykorzystać makrelę w oleju lub plastry wędzonego łososia. Zwykłą cebulę da się zastąpić delikatniejszą w smaku szalotką. W przepisie majonez jest dodawany jako pojedyncza warstwa, przykrywająca rybę, ale możesz go rozsmarować również dodatkowo na innej warstwie. Ilość tego składnika zależy od twoich preferencji. Do dekoracji sałatki polecam szczypiorek, koperek albo świeżą natkę.
Jak podać sałatkę mimoza?
Sałatka jest warstwowa, więc najbardziej atrakcyjnie będzie wyglądać w naczyniu, które jest całkowicie przezroczyste. Wtedy efekt pięknie kontrastujących ze sobą kolorów widać już na pierwszy rzut oka.
Natomiast, jeżeli nie masz odpowiednio dużego szklanego półmiska lub przezroczystej salaterki, możesz przygotować monoporcje tej sałatki. Dzięki temu każdy gość dostanie swoją własną mimozę. Wystarczy na talerzyku o jednolitej barwie (idealny będzie biały), ułożyć okrągły metalowy rant i wszystkie warstwy sałatki układać po kolei w środku. Po schłodzeniu przez kilkanaście minut w lodówce, delikatnie zdejmij rant, podnosząc go do góry. Będziesz mieć apetyczną „wieżyczkę” mimozy, którą wystarczy udekorować z wierzchu.
Podany poniżej przepis jest wyliczony na 6 niewielkich porcji. Jeśli planujesz większą liczbę gości w andrzejki, przemnóż odpowiednio wszystkie składniki.
Fot. Getty/iStock, Maryna Iaroshenko
Przepis na sałatkę mimoza
Składniki (na 6 niedużych porcji):
- 2 marchewki
- 4 ziemniaki
- 7 jajek
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 1 cebula
- 3-6 łyżek majonezu
- do smaku: sól, świeżo mielony pieprz
- do dekoracji: świeża natka, szczypiorek lub koperek
Sposób przygotowania:
- Marchewki i ziemniaki dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą szczoteczką do warzyw.
- Umytych warzyw nie obieraj, przełóż je do garnka, zalej wodą, posól i gotuj ok. 35 minut do miękkości.
- Ugotowane w mundurkach warzywa odcedź, ostudź i obierz ze skórki.
- Ugotuj jajka na twardo (ok. 10 minut od momentu aż woda zawrze).
- Następnie obierz jajka ze skorupek, przekrój je na połówki i oddziel białka od żółtek.
- Na dnie szklanego półmiska lub salaterki ułóż odcedzonego tuńczyka z puszki, dopraw go solą, pieprzem, dodaj parę łyżeczek majonezu i delikatnie rozprowadź sos po rybie.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę.
- Rozsyp 1 warstwę cebuli na majonezowej pierzynce, oprósz ją solą i pieprzem.
- Dodaj kolejną warstwę - z białek jaj, startych na tarce o dużych oczkach.
- Następnie dodaj warstwę marchewki - startej na tarce o dużych oczkach.
- Jako kolejną dodaj warstwę ziemniaków - także startych na tarce o dużych oczkach.
- Na ziemniakach rozsmaruj jeszcze trochę majonezu (jeśli chcesz)
- Na koniec posyp sałatkę żółtkami startymi na tarce na drobnych oczkach.
- Gotową mimozę udekoruj świeżą zieleniną.
Warstwy możesz również ułożyć w innej kolejności (np. zaczynając od tartych ziemniaków, następnie marchewka, tuńczyk, białko, żółtko), najważniejsze, żeby kolory ładnie kontrastowały ze sobą i aby żółtko było na wierzchu. Sałatka mimoza jest pyszna od razu po przygotowaniu, ale możesz też wstawić ją na kwadrans lub nieco dłużej do lodówki. Dzięki temu wszystkie smaki się „przegryzą” i nabiorą idealnej konsystencji.
















