Kiedyś ciągle nie wiedziałam, jakie ciasto upiec na andrzejki, święta czy inne rodzinne imprezy, ale od kilku lat mam swoje sprawdzone wypieki, które zawsze się sprawdzają. Wśród nich króluje to ciasto podwójnie czekoladowe. Zostawiam je zawsze na koniec przygotowań, bo robię je w kilka minut i nie wyciągam nawet miksera. Wszystkie składniki mieszam w jednej misce, więc i sprzątania po nim jest niewiele. Za to ciasto smakuje jak z najlepszej cukierni. Jest puszyste, mięciutkie i cudownie wilgotne. W kilka chwil znika do ostatniego okruszka.
Podwójnie czekoladowe ciasto na andrzejki
To proste ciasto czekoladowe z czekoladową polewą przygotujesz niemal tak samo jak muffiny. Najpierw wymieszaj suche składniki w misce, następnie dodaj do nich mokre składniki. Jeden z nich na pewno cię zaskoczy.
Wlewam do masy wrzącą wodę. To mój sekretny sposób na puszysty wypiek, który będzie wilgotny i długo zachowa świeżość po upieczeniu. Wrzątek sprawia, że ciasto nigdy nie jest zbite, tylko puchate i mięciutkie. Spróbuj, różnicę poczujesz od razu. Wystarczy na sam koniec (gdy już dodasz i wymieszasz składniki) wlać gorącą wodę do masy i wymieszać całość trzepaczką. Surowe ciasto będzie miało typową konsystencję, ale po upieczeniu czuć, że jest delikatniejsze i bardziej wilgotne.
Przepis na podwójnie czekoladowe ciasto
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 50 g gorzkiego kakao
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 180 ml mleka
- 80 ml oleju
- 1 jajko
- 180 ml wrzącej wody
Składniki na polewę czekoladową:
- 250 ml śmietany kremówki
- 250 g gorzkiej czekolady
- garść posiekanej czekolady mlecznej
Sposób przygotowania:
- Do dużej miski wsyp suche składniki: mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i kakao. Wymieszaj je łyżką.
- Wlej do nich mleko i olej oraz wbij całe jajko. Ponownie wymieszaj łyżką lub trzepaczką, jedynie do połączenia (nie używaj miksera).
- Na koniec wlej gorącą wodę i dokładnie połącz ze sobą wszystkie składniki.
- Okrągłą tortownicę lub długą keksówkę wysmaruj masłem i obsyp mąką. Przełóż do niej ciasto czekoladowe.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut, do tzw. suchego patyczka.
- Upieczone ciasto ostudź i udekoruj polewą czekoladową.
- Do rondelka wlej śmietankę kremówki i zagotuj ją. Zdejmij z palnika i dodaj do niej połamaną na kosteczki czekoladę. Odstaw na kilka minut. Wymieszaj, aż powstanie gładka i jednolita masa.
- Gdy lekko zgęstnieje, wylej ją na czekoladowe ciasto. Całość udekoruj kawałkami czekolady.
Getty/iStock, larik_malasha
















