Sałatka jarzynowa i jajka faszerowane to klasyki, które co roku pojawiają się na wielu stołach wielkanocnych, ale na tym wcale nie kończą się pomysły na świąteczne przystawki. Zamiast kombinować ze skomplikowanymi przystawkami, lepiej sięgnąć po coś, co wygląda genialnie, ale przy tym jest banalnie proste w przygotowaniu. Takim właśnie przepisem są jajka na cieście francuskim. Zrobisz je w mgnieniu oka i tylko z 3 składników, a gwarantujemy, że wszyscy goście będą o nie pytali. 

Jajka na cieście francuskim - prosta przystawka na Wielkanoc

Jajka na cieście francuskim to przystawka ideał - szybka, prosta i nie do zepsucia. Ponadto wygląda pięknie sprawia wrażenie eleganckiego finger food, a to tylko 3 składniki - gotowe ciasto francuskie, ugotowane na twardo jajka i trochę chrzanu dla smaku i aromatu.

Do tego podstawowego zestawu można oczywiście dorzucać inne ulubione składniki, takie jak kawałek szynki, odrobina tartego sera żółtego czy oliwki lub suszone pomidory dla dodatkowej dekoracji. Poniżej znajdziesz dokładne kroki przygotowania oraz krótkie wideo, na którym najlepiej widać cały ten prosty i szybki proces. 

Jak zrobić jajka na cieście francuskim?

Przygotowanie tego przysmaku to nic trudnego, bo wystarczy tylko rozwinąć rolkę gotowego ciasta francuskiego i wyciąć z niego niewielkie kółka. Najłatwiej będzie zrobić to specjalną foremką do ciastek, ale jeśli nie masz takiego sprzętu, sięgnij po najzwyklejszy kieliszek. Jajka z kolei należy ugotować na twardo (wystarczą 3-4 sztuki) i odstawić do wystudzenia. Potem zostaje już tylko obrać jajka ze skorupek i pokroić na średniej grubości plasterki.

Na koniec kółeczka z ciasta francuskiego trzeba tylko rozłożyć na blaszce z papierem do pieczenia, posmarować chrzanem i na każdym ułożyć plasterek jajka. Przyda się też kolejne jajko, tym razem surowe, aby przed pieczeniem posmarować wszystkie przekąski, a dzięki temu nabiorą one potem przepięknego złocistego koloru. 

Takie jajka na cieście francuskim piecze się w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez około 12-15 minut. Po tym czasie są już gotowe, ale warto je przestudzić i udekorować kleksem z majonezu tuż przed podaniem. 

Źródło: Facebook @Pyszne Przepisy