Wiosna i lato to czas, kiedy nie chce się piec skomplikowanych ciast w piekarniku. Dużo lepsze są szybkie desery bez pieczenia. Jeśli jeszcze smakują jak kawa cappuccino z waniliowym kremem, to nie pozostaje nic innego jak wypróbować właśnie ten przepis. Przypomina on nieco klasyczne włoskie tiramisu, jednak główne składniki na krem znacznie się różnią. Nie ma tu surowych białek, ani serka mascarpone. Inne smakołyki wchodzą w skład lekkiego, aksamitnego kremu. Dodatek żelatyny sprawi, ze krem się nie rozleje nawet w największy upał a samo ciasto będzie dużo łatwiej pokroić na zgrabne kawałki.
Składniki na proste kawowe ciasto bez pieczenia
woda kawowa
- 6 łyżek gotowej kawy w proszku cappuccino
- 1,5 szklanki gorącej wody
- 1 łyżka zaparzonej mocnej kawy
krem waniliowy
- 1 kg serka waniliowego homogenizowanego
- 1/2 szklanki mleka w proszku
- 4 płaskie łyżki żelatyny
- 3/4 szklanki wrzątku - dopiero co przegotowanej wody
- 1/2 szklanki wody kawowej (odlanej ze składników powyżej)
dodatkowo
- 2 opakowania biszkoptów podłużnych "long fingers"
- 1 łyżka kakao
Przygotowanie kawowego ciasta krok po kroku
- Zacznij od połączenia w misce gorącej wody z kawą w proszku cappuccino i kawą parzoną.
- Całość wymieszaj, by kawa całkowicie się rozpuściła w wodzie. Odstaw do przestudzenia.
- Formę o wymiarach 24 x 34 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na do rozłóż połowę biszkoptów. Biszkopty nasącz wodą kawową, tak, by każdy był dokładnie nawilżony, ale uważaj, by ich nie przelać, bo się rozlecą.
- Przygotuj krem. Szklankę wypełnij do pojemności 3/4 wrzątkiem i wsyp żelatynę. Mieszaj od razu energicznie, aż cała żelatyna się rozpuści i nie zostaną żadne grudki. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
- Do dużej miski wrzuć cały serka homogenizowanego, dodaj mleko w proszku i odlaną wcześniej wodę z rozpuszczonym proszkiem cappuccino. Miksuj całość do czasu, aż masa zrobi się jednolita o gładka. To powinno trwać kilka minut.
- Na koniec dodaj przestudzoną żelatynę z wodą i dokładnie wymieszaj masę blenderem. Nie przejmuj się, że na początku masa będzie wodnista, szybko stężeje za sprawą żelatyny.
- Kiedy tylko osiągnie konsystencję budyniu, od razu wyłóż ją na wcześniej przygotowane biszkopty i wyrównaj górną powierzchnię. Jeśli będziesz zwlekać, masa stanie się zbyt sztywna i trudno będzie ją rozprowadzić na biszkoptach.
- Na masę rozłóż drugą porcję biszkoptów i też nawilż je kawową mieszanką. Gotowy deser włóż do lodówki na kilka godzin, by żelatyna całkowicie stężała. Przed podaniem posyp górę solidnie kakao.


















