Ślązacy szczycą się swoim żurem. Jest pełen składników, w tym wielu mięsnych. Z tego powodu jest bardzo sycący i ma głęboki, złożony smak. A żurek na maślance, to już prawdziwe mistrzostwo świata. Żaden inny nie smakuje tak dobrze, jak ten. Wypróbujcie tę recepturę, a może już na zawsze zostanie w waszym domu.

Składniki na żurek na maślance

Lista wydaje się potężna, a pierwsze spojrzenie może przyprawić o zawrót głowy. Spokojnie, bez paniki, duża część to produkty na bulion z dużą ilością warzyw i mięsną wkładką. I lepiej nic tu nie zamieniać, ponieważ ten przepis ma nieco inne składniki niż podstawowy. To wpłynie na ostateczny smak.

  • 1,2 litra wody
  • 1 litr maślanki
  • 700 ml śmietany
  • 500 ml zakwasu na żurek
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 200 g pręgi wołowej
  • 200 g wędzonego boczku
  • 180 g porcji rosołowej
  • 100 g kiełbasy
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 100 g selera
  • 1 pomidor
  • 1 por
  • 2 główki czosnku
  • 50 g pasty bulionowej
  • 50 g masła
  • 50 g natki pietruszki
  • 50 g koperku
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • majeranek
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić żurek na maślance?

  1. Zacznij od ugotowania bulionu. Do garnka wlej wodę i zagotuj ją. Na wrzątek włóż porcję rosołową i pręgę, dodaj też marchewkę, seler, por, pomidor, 1 cebulę i czosnek. Dorzuć jeszcze 2-3 liście laurowe i kilka ziarenek pieprzu.
  2. Gotuj na małym ogniu przez 2 godziny, a potem odstaw do wystygnięcia. Odcedź wywar.
  3. Drugą cebulę posiekaj w drobną kostkę, podobnie jak boczek, a kiełbasę pokrój w plasterki (nie muszą być cienkie). Podsmaż je w garnku przez chwilę (aż cebula się zeszkli). Rozgrzewaj na małym ogniu, jest duże prawdopodobieństwo, że nie będzie trzeba dodawać tłuszczu, bo zdąży się wytopić ten z kiełbasy i boczku. Zalej je bulionem.
  4. Do kolejnego garnka wlej maślankę i podgrzej ją na małym ogniu. Ten prosty zabieg pozwoli oddzielić serwatkę. Przelej całość przez sitko, a następnie przełóż do gotującego się odcedzonego bulionu. 
  5. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Niewielkie możesz zostawić w całości, większe pokrój w kostkę.
  6. Do żuru na maślance dolej zakwas na żurek. Dodaj też śmietankę wymieszaną z roztopionym masłem. Dosyp też majeranek. Pogotuj przez chwilkę razem i zaczekaj, aż trochę zgęstnieje. W razie potrzeby dopraw jeszcze do smaku.
  7. Żurek na maślance podawaj z ugotowanymi ziemniakami i jajeczkiem ugotowanym na twardo, posypany posiekaną natką pietruszki i koperkiem.