Ślązacy szczycą się swoim żurem. Jest pełen składników, w tym wielu mięsnych. Z tego powodu jest bardzo sycący i ma głęboki, złożony smak. A żurek na maślance, to już prawdziwe mistrzostwo świata. Żaden inny nie smakuje tak dobrze, jak ten. Wypróbujcie tę recepturę, a może już na zawsze zostanie w waszym domu.
Składniki na żurek na maślance
Lista wydaje się potężna, a pierwsze spojrzenie może przyprawić o zawrót głowy. Spokojnie, bez paniki, duża część to produkty na bulion z dużą ilością warzyw i mięsną wkładką. I lepiej nic tu nie zamieniać, ponieważ ten przepis ma nieco inne składniki niż podstawowy. To wpłynie na ostateczny smak.
- 1,2 litra wody
- 1 litr maślanki
- 700 ml śmietany
- 500 ml zakwasu na żurek
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 200 g pręgi wołowej
- 200 g wędzonego boczku
- 180 g porcji rosołowej
- 100 g kiełbasy
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 100 g selera
- 1 pomidor
- 1 por
- 2 główki czosnku
- 50 g pasty bulionowej
- 50 g masła
- 50 g natki pietruszki
- 50 g koperku
- ziele angielskie
- liść laurowy
- majeranek
- sól i pieprz do smaku
Jak zrobić żurek na maślance?
- Zacznij od ugotowania bulionu. Do garnka wlej wodę i zagotuj ją. Na wrzątek włóż porcję rosołową i pręgę, dodaj też marchewkę, seler, por, pomidor, 1 cebulę i czosnek. Dorzuć jeszcze 2-3 liście laurowe i kilka ziarenek pieprzu.
- Gotuj na małym ogniu przez 2 godziny, a potem odstaw do wystygnięcia. Odcedź wywar.
- Drugą cebulę posiekaj w drobną kostkę, podobnie jak boczek, a kiełbasę pokrój w plasterki (nie muszą być cienkie). Podsmaż je w garnku przez chwilę (aż cebula się zeszkli). Rozgrzewaj na małym ogniu, jest duże prawdopodobieństwo, że nie będzie trzeba dodawać tłuszczu, bo zdąży się wytopić ten z kiełbasy i boczku. Zalej je bulionem.
- Do kolejnego garnka wlej maślankę i podgrzej ją na małym ogniu. Ten prosty zabieg pozwoli oddzielić serwatkę. Przelej całość przez sitko, a następnie przełóż do gotującego się odcedzonego bulionu.
- Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Niewielkie możesz zostawić w całości, większe pokrój w kostkę.
- Do żuru na maślance dolej zakwas na żurek. Dodaj też śmietankę wymieszaną z roztopionym masłem. Dosyp też majeranek. Pogotuj przez chwilkę razem i zaczekaj, aż trochę zgęstnieje. W razie potrzeby dopraw jeszcze do smaku.
- Żurek na maślance podawaj z ugotowanymi ziemniakami i jajeczkiem ugotowanym na twardo, posypany posiekaną natką pietruszki i koperkiem.

















