Owsianka wielu osobom kojarzy się z mdłą breją, którą pamiętają z dzieciństwa. I niby wiadomo, że jest zdrowa i sycąca, ale na samą myśl tracimy apetyt. Najwyższy czas odczarować to śniadanie, ponieważ wszystkiemu winny jest sposób podania. Zanim kategorycznie odmówisz, zrób owsiankę z rabarbarem. Szybko zmienisz zdanie i będziesz robił to danie na okrągło. 

Na czym gotować owsiankę?

Owsiankę klasycznie gotuje się na mleku lub na wodzie, lub mieszają oba płyny. Jeśli natomiast chcesz zrobić wegańską owsiankę, to ugotuj ją na napoju roślinnym. Te bardziej wyraziste tłustsze, jak mleko kokosowe lub migdałowe, możesz wcześniej rozrobić z wodą. Praktykuje się też podawanie owsianek ugotowanych na soku owocowym, najlepiej NFC (czyli świeżo wyciskanym). Dobrze pasuje tu sok pomarańczowy lub jabłkowy. 

Naszykuj wszystkie składniki

Ta owsianka smakuje wyjątkowo dobrze, bo rabarbar jest karmelizowany wcześniej na patelni, dzięki czemu uzyskuje maksymalny smak i aromat, a jego soki spływają na płatki. Z podanych poniżej składników wychodzi porcja dla 2 osób. W razie potrzeby możesz bez problemu zwiększyć ich ilość. Kroki przygotowania zostają takie same. 

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 2 szklanki mleka lub napój roślinny
  • 2 łodygi rabarbaru
  • 3 cukru, erytrytolu, miodu, syropu klonowego, daktylowego lub agawy
  • 1 łyżka masła lub oleju kokosowego
  • szczypta cynamonu
  • jogurt naturalny do podania

Jak zrobić owsiankę z rabarbarem?

  1. Przygotuj łodyżki rabarbaru. Odetnij liście i twardą końcówkę. Wa razie potrzeby obierz je ze skórki. Pokrój je w paseczki, wielkość może dostosować do swoich upodobań.  
  2. Płatki owsiane przesyp do garnka i wlej do nich mleko. Podgrzewaj je na niewielkim ogniu od czasu, do czasu mieszając. Jak zacznie wyraźnie gęstnieć, mieszaj przez cały czas, bo teraz może się już bardzo łatwo przypalić. Jeśli zdarzy się, że wyjdzie ci za gęsta owsianka, to dolej do niej jeszcze trochę mleka.
  3. Na patelnię przełóż masło, wsyp cukier i cynamon. Podgrzewaj na najmniejszym ogniu. Po chwili dodaj wcześniej przygotowany rabarbar. W ten sposób uzyskasz skarmelizowany dodatek. Co ważne, nie mieszaj go w tym czasie, możesz go jedynie delikatnie przemieszczać, potrząsając patelnią. Potrzymaj go tak przez kilka minut, aż zrobi się miękki. 
  4. Ciekawą opcją jest zrobienie w trakcie jeszcze porcji musu rabarbarowego. Wystarczy, że zdejmiesz połowę łodyżek i odstawisz je na bok. Drugą część podgrzewaj jeszcze, aż zrobi się tak miękka, że przybierze konsystencję musu.
  5. Gotowe płatki owsiane rozdziel pomiędzy miseczki. Rozłóż też mus, jeśli używasz i na koniec skarmelizowane łodyżki rabarbaru. Możesz też dodatkowo dołożyć porcję gęstego jogurtu naturalnego, a owsianka z rabarbarem będzie smakowała jeszcze lepiej.