Na Wielkanoc często podaje się pieczeń z mięsa mielonego, bo jest efektowna i bardzo smaczna. Trzeba jednak mieć sprawdzony przepis, bo niektóre receptury na mięsne masy wychodzą dość mdłe i nijakie, a do tego nie zapiekają się w zwartą i rumianą pieczeń, więc potem całość rozpada się podczas krojenia w plasterki. Jeśli więc nie masz jeszcze sprawdzonego przepisu w swoim zeszycie i ciągle szukasz tego idealnego, to tutaj masz pewniak. 

Jak zrobić pieczeń z białej kiełbasy?

Pieczeń z białej kiełbasy powstaje niemal tak samo jak pieczeń rzymska, ale w jeszcze prostszej i szybszej wersji. Wystarczy bowiem tylko wycisnąć białe kiełbasy z osłonek, a potem wymieszać mięsną masę z surowym jajkiem i przyprawami. Potem całość dzieli się na dwie części i jedną od razu przekłada do keksówki. Na tym lądują ugotowane na twardo jajka, a potem pozostałe mięso i gotowe. Całą resztę robi już piekarnik, a nam pozostaje tylko cierpliwie poczekać przez około godzinę, aż całość pięknie się zarumieni.

Jeśli chodzi o doprawianie mięsa z kiełbas, wystarczy jedynie mielony pieprz i majeranek, bo przecież taka surowa białą kiełbasa jest już wystarczająco słona i lekko doprawiona samo w sobie. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby dodatkowo podkręcić całość dodatkiem ostrej papryki mielonej, odrobiny tartego chrzanu czy ulubionych ziół. Zobacz poniżej podstawowy przepis i urozmaicaj go tak, jak lubisz najbardziej. 

Pieczeń z białej kiełbasy z jajkiem - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1,2 kg białej kiełbasy surowej
  • 1 jajko surowe
  • 4-5 jajek ugotowanych na twardo
  • pieprz i majeranek do smaku

Przygotowanie:

  1. Wyciśnij kiełbasy z osłonek i przełóż całe mięso do dużej miski. Do tego wbij jajko oraz wsyp przyprawy i wymieszaj dokładnie całość.
  2. Połowę masy mięsnej przełóż do keksówki, a potem wciśnij w nią rządek ugotowanych na twardo jajek. 
  3. Przykryj jajka na twardo resztą mięsnej masy i dokładnie wyrównaj wierzch pieczeni.
  4. Tak przygotowaną pieczeń z jajkiem wstaw do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni (z termoobiegiem) i piecz przez około godzinę. 
  5. Po upieczeniu pieczeń wyjmij z blachy i odstaw do całkowitego wystudzenia, a dopiero potem bierz się za krojenie jej w plasterki.
  6. Wystudzoną pieczeń możesz dodatkowo ozdobić na wierzchu rzodkiewkami, szczypiorkiem czy rzeżuchą. 

Źródło: kulinarnefantazjemarioli.pl