Wielkanoc nie bez powodu nazywa się "majonezowymi świętami", bo jajeczny sos pojawia się wtedy na stole w niemal każdej przystawce na zimno. Na stołach królują przecież jajka z majonezem, sałatka jarzynowa czy różnego rodzaju śledzie pod pierzynką. Nie każdy jednak wie, że domowy majonez można przygotować ciekawiej i jeszcze smaczniej niż zwykle. W tym celu wystarczy sięgnąć po zwykłe buraczki, a do tego nie trzeba nawet ani jednego jajka. Może brzmi to dziwnie, ale smakuje i wygląda genialnie, więc zdecydowanie warto spróbować. 

Majonez buraczany - genialny dodatek na Wielkanoc i nie tylko

Aby przygotować domowy majonez w buraczanej wersji nie trzeba szykować surowych jajek, a zamiast nich wystarczy tylko trochę oleju i mleka roślinnego. Do tego oczywiście bohater główny, czyli ugotowane buraczki, które dodadzą całości smaku, koloru i odpowiedniej gęstości. Najlepiej upiec je w piekarniku, ale gotowane też się dobrze sprawdzą. A gdy brakuje czasu, można też sięgnąć po pakowane ugotowane buraczki ze sklepu, a wtedy już w ogóle cały przepis stanie się błyskawiczny.

A gdy wszystkie bazowe składniki są już skompletowane, wystarczy jeszcze tylko odrobina soku z cytryny, trochę musztardy i podstawowe przyprawy. Można dorzucić też ząbek czosnku, ale jest to opcjonalne. Potem zostaje już tylko blendowanie, a tak przygotowany majonez buraczany podkręci każde nudne danie. Wygląda bowiem trochę jak ćwikła i swoim wyrazistym kolorem w mig upiększa każdą potrawę. Zobacz dokładny przepis poniżej i koniecznie zapisz go, aby nie zgubił się przed świętami. 

Buraczany majonez bez jajek - przepis

Składniki:

  • 250 g ugotowanych buraków,
  • pół szklanki ulubionego napoju roślinnego,
  • pół szklanki oleju,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • odrobina soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie: 1 mały ząbek czosnku.

Przygotowanie:

  1. Ugotowane i wystudzone buraczki pokrój na mniejsze kawałki i zblenduj razem z olejem i napojem roślinnym.
  2. Gdy masa będzie już kremowa, dodaj musztardę i sok z cytryny oraz (opcjonalnie) niewielki obrany ząbek czosnku.
  3. Całość raz jeszcze zmiksuj, a potem dopraw do smaku solą i pieprzem. 
  4. Gotowy majonez buraczany przełóż do czystego słoiczka lub pojemnika z pokrywką. Tak zapakowany sos przechowuj w lodówce i spożyj w ciągu 3-4 dni.