Chcesz zrobić szarlotkę, szykujesz wszystkie składniki, a tu okazuje się, że nie ma masła? Margarynę już dawno przestałaś kupować, a smalec pamiętasz tylko z dzieciństwa? Mam dla ciebie idealne rozwiązanie. Możesz zrobić równie pyszne kruche ciasto z innym składnikiem, który zapewne masz w kuchni. Nikt się nie pozna, że zastąpiłaś nim masło. Szarlotka i tak wyjdzie pyszna.

Jak zrobić kruche ciasto na oleju?

Choć klasyczne kruche ciasto przygotowuje się na maśle, to olej może być dla niego fajną alternatywą. Ciasto z olejem dużo łatwiej się wyrabia, jest bardziej elastyczne i zwarte. Po upieczeniu nieco różni się od tradycyjnego ciasta. Jest bardziej miękkie i delikatne, a mniej kruche. Takie ciasto łatwiej też pokroić, ponieważ nie jest tak sypkie.

Do zrobienia kruchego ciasta, użyj neutralnego w smaku oleju. Najlepszy będzie rzepakowy. Oliwa z oliwek nada mu delikatny posmak, a olej kokosowy całkowicie odmieni jego smak. Pamiętaj też, że jeśli w przepisie masz masło, to nie możesz go zamienić na olej w proporcji 1:1. Olej ma 100% tłuszczu, natomiast masło 82%, dlatego zwykle, by zastąpić 100 g masła, trzeba użyć 80 g oleju.

Adobe Stock, ffolas

Przepis na szarlotkę na kruchym cieście bez masła

Składniki na kruche ciasto:

  • 400 gramów mąki pszennej
  • 100 gramów mąki krupczatki
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Składniki na nadzienie:

  • 1,5 kilograma jabłek
  • 0,5 kilograma gruszek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 5 łyżek soku z cytryny
  • 1 łyżka budyniu śmietankowego
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw przygotuj kruche ciasto. Do miski przesiej mąkę. Dodaj cukier i cukier waniliowy, proszek do pieczenia, jajka, olej i śmietanę. Ze wszystkich składników wyrób gładkie i jednolite ciasto. Podziel je na 2 części (2/3 i 1/3). Większą część włóż do lodówki, a mniejszą do zamrażalnika.
  2. Na blachę z papierem do pieczenia wyłóż większą część ciasta. Nakłuj je widelcem i podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut. 
  3. W tym czasie przygotuj owoce. Obierz jabłka i gruszki. Usuń z nich gniazda nasienne i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Skrop je sokiem z cytryny i odstaw na 5 minut. Po tym czasie odlej nadmiar soku, a do owoców dodaj cynamon i proszek budyniowy. Wymieszaj całość i wyłóż na podpieczony kruchy spód.
  4. Na wierzch zetrzyj na tarce ciasto z zamrażalnika. Piecz szarlotkę przez 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż się ładnie zrumieni. Po ostudzeniu możesz udekorować ją cukrem pudrem.