To ciasto z truskawkami składa się z trzech prostych warstw: biszkoptu, kremu budyniowego i truskawek zatopionych w galaretce. Każdy etap przygotowania jest łatwy do wykonania, ale potrzebna jest cierpliwość do odpowiedniego studzenia i chłodzenia poszczególnych elementów. Dzięki temu krem się nie zwarzy, a galaretka nie wsiąknie w masę.

Przepis na ciasto z truskawkami, budyniem i galaretką

Składniki

biszkopt:

  • 2 jajka
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki cukru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

masa budyniowa:

  • 2 opakowania budyniu waniliowego (po 40 g)
  • 750 ml mleka
  • 2 żółtka
  • łyżka mąki
  • 120 g szklanki cukru
  • 200 g mascarpone

galaretka z truskawkami:

  • 2 opakowania galaretki truskawkowej
  • 600 ml szklanki wody
  • ok. 600 g truskawek

do nasączenia biszkoptu:

  • pół szklanki wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania

  1. Zacznij od przygotowania biszkoptu. Ubij białka na sztywno. Stopniowo dodawaj cukier, a następnie dodaj żółtka.
  2. Gdy masa będzie gładka, dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj wszystko szpatułką.
  3. Przelej ciasto na średnią prostokątną blaszkę i piecz 35–40 minut w 175°C. Ostudź dokładnie biszkopt na kratce.
  4. 500 ml mleka zagotuj. W pozostałym mleku rozprowadź budyń, cukier, mąkę i żółtka.
  5. Wlej do gotującego się mleka i mieszaj do zgęstnienia. Przykryj i ostudź masę budyniową.
  6. Rozpuść galaretkę w gorącej wodzie. Zostaw do wystudzenia i lekkiego stężenia.
  7. Wymieszaj wodę do nasączenia biszkoptu z cytryną i cukrem. Gotowym ponczem skrop ostudzony biszkopt.
  8. Przy pomocy miksera dokładnie ubij mascarpone. Dodawaj stopniowo przestudzony budyń, miksując na wysokich obrotach. Gotową masę budyniową wyłóż na biszkopt i wyrównaj.
  9. Umyte, osuszone i przepołowione truskawki rozłóż na masie.
  10. Tężejącą galaretką powoli zalej ciasto. Wstaw do lodówki na minimum 2–3 godziny, by stężało.

Praktyczne porady: jak zrobić ciasto z truskawkami, budyniem i galaretką?

Zamiast klasycznej galaretki truskawkowej sprawdzi się też malinowa lub wiśniowa, ważne, by kolor i smak pasowały do kremu i owoców. Budyń waniliowy możesz podmienić na śmietankowy, jeśli tylko taki masz pod ręką. Mascarpone w budyniowym kremie można też zastąpić ubitym masłem. Krem będzie cięższy, ale równie smaczny.

Biszkopt, masę budyniową i galaretkę warto przygotować z wyprzedzeniem, obie potrzebują czasu na ostudzenie. Zamiast klasycznego biszkoptu zrób wersję ekspresową tego ciasta na herbatnikach lub małych kupnych biszkoptach, by zmienić ten przepis na ciasto bez pieczenia.