To ciasto z truskawkami składa się z trzech prostych warstw: biszkoptu, kremu budyniowego i truskawek zatopionych w galaretce. Każdy etap przygotowania jest łatwy do wykonania, ale potrzebna jest cierpliwość do odpowiedniego studzenia i chłodzenia poszczególnych elementów. Dzięki temu krem się nie zwarzy, a galaretka nie wsiąknie w masę.
Przepis na ciasto z truskawkami, budyniem i galaretką
Składniki
biszkopt:
- 2 jajka
- pół szklanki mąki pszennej
- pół szklanki cukru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
masa budyniowa:
- 2 opakowania budyniu waniliowego (po 40 g)
- 750 ml mleka
- 2 żółtka
- łyżka mąki
- 120 g szklanki cukru
- 200 g mascarpone
galaretka z truskawkami:
- 2 opakowania galaretki truskawkowej
- 600 ml szklanki wody
- ok. 600 g truskawek
do nasączenia biszkoptu:
- pół szklanki wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki cukru
Sposób przygotowania
- Zacznij od przygotowania biszkoptu. Ubij białka na sztywno. Stopniowo dodawaj cukier, a następnie dodaj żółtka.
- Gdy masa będzie gładka, dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj wszystko szpatułką.
- Przelej ciasto na średnią prostokątną blaszkę i piecz 35–40 minut w 175°C. Ostudź dokładnie biszkopt na kratce.
- 500 ml mleka zagotuj. W pozostałym mleku rozprowadź budyń, cukier, mąkę i żółtka.
- Wlej do gotującego się mleka i mieszaj do zgęstnienia. Przykryj i ostudź masę budyniową.
- Rozpuść galaretkę w gorącej wodzie. Zostaw do wystudzenia i lekkiego stężenia.
- Wymieszaj wodę do nasączenia biszkoptu z cytryną i cukrem. Gotowym ponczem skrop ostudzony biszkopt.
- Przy pomocy miksera dokładnie ubij mascarpone. Dodawaj stopniowo przestudzony budyń, miksując na wysokich obrotach. Gotową masę budyniową wyłóż na biszkopt i wyrównaj.
- Umyte, osuszone i przepołowione truskawki rozłóż na masie.
- Tężejącą galaretką powoli zalej ciasto. Wstaw do lodówki na minimum 2–3 godziny, by stężało.
Praktyczne porady: jak zrobić ciasto z truskawkami, budyniem i galaretką?
Zamiast klasycznej galaretki truskawkowej sprawdzi się też malinowa lub wiśniowa, ważne, by kolor i smak pasowały do kremu i owoców. Budyń waniliowy możesz podmienić na śmietankowy, jeśli tylko taki masz pod ręką. Mascarpone w budyniowym kremie można też zastąpić ubitym masłem. Krem będzie cięższy, ale równie smaczny.
Biszkopt, masę budyniową i galaretkę warto przygotować z wyprzedzeniem, obie potrzebują czasu na ostudzenie. Zamiast klasycznego biszkoptu zrób wersję ekspresową tego ciasta na herbatnikach lub małych kupnych biszkoptach, by zmienić ten przepis na ciasto bez pieczenia.
















