Pancakes z mascarpone to świetna propozycja na szybkie i pożywne placuszki. W tej wersji są pełne białka, więc głód po nich nie powróci tak szybko. Najlepiej smakują podane na ciepło, ale równie dobrze możesz dać je dzieciom do szkoły lub zabrać na drugie śniadanie do pracy. Można usmażyć je też na słodki podwieczorek z pysznymi dodatkami. Jeśli chcesz przyspieszyć sobie rano pracę, ciasto naszykuj wieczorem, a rano tylko je usmaż.
Naszykuj składniki na pancakes
Wszystkie składniki przechowywane w lodówce wyjmij wcześniej, żeby złapały temperaturę pokojową. Przyda się też patelnia do beztłuszczowego smażenia. Najlepiej typowa do pancake'ów albo naleśnikowa, ale zwykła też będzie odpowiednia.
- 160 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru waniliowego lub zwykły cukier i aromat waniliowy, może być też naturalna esencja
- 125 g serka mascarpone
- 120 ml jogurtu naturalnego
- 3 duże jajka
- 3 łyżki oleju
Jak zrobić pancakes z mascarpone?
- Przesiej mąkę i proszek do pieczenia.
- Do oddzielnej miski przełóż mascarpone, jogurt naturalny, jajka, olej i cukier waniliowy. Mieszaj do połączenia składników.
- Mokre składniki przelej do miski z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Miksuj, aż powstanie gładka masa.
- Rozgrzej patelnię i posmaruj ją cieniutką warstwą tłuszczu, przynajmniej przed pierwszą partią placuszków.
- Nakładaj nieduże porcje ciasta. Przykryj patelnię pokrywą, dzięki temu wyjdą bardziej puszyste. Jak zauważysz na wierzchu pęcherzyki lub niewielkie dziurki, to znak, że już trzeba przekręcić na drugą stronę. Nie musisz już przykrywać patelni, z tej strony smażą się krócej, tylko do zrumienienia.
- Pancakes podawaj od razu, jeszcze mocno ciepłe.
Z czy podawać pancakes?
Te amerykańskie placuszki możesz podawać dokładnie tak, jak nasze. Po prostu posyp je cukrem pudrem lub startą czekoladą o dowolnej zawartości miazgi kakaowej, bo i z białą będą wyjątkowe. Pasują tu wszelkiego rodzaju polewy, choćby czekoladowa, karmelowa lub sos jagodowy. Amerykanie polewają je syropem cukrowym. Nie wszyscy przepadają za jego smakiem, dlatego możesz zamienić go na syrop z agawy, daktylowy lub płynny miód. Świeże owoce wydają się tutaj niemal obowiązkowe. Posyp je borówkami, jagodami, malinami, truskawkami, jeżynami. A w bardziej egzotycznej wersji połóż plasterki bananów, kawałki pomarańczy, mango, ananasa lub świeżego kokosa. Dobrym dodatkiem są też prażone porzeczki, szczególnie włoskie lub laskowe. Do tego porcja domowej bitej śmietany lub gałeczka lodów.

















