Ten przepis zwraca uwagę prostotą składników i rzetelnym wykonaniem. Nie ma tu zbędnych udziwnień. Kruche ciasto z dużą ilością żółtek, klasyczna masa serowa z dodatkiem budyniu i cytryny, dobrze ubita beza i puszysta kruszonka z zamrażarki. Całość wieńczą brzoskwinie z puszki, które dodają owocowej lekkości. Michał z TikToka piecze ten sernik dokładnie tak, jak robią to wszystkie babcie na Śląsku.
Przepis na sernik z brzoskwiniami Pana Babci
Składniki:
Ciasto kruche i kruszonka:
- 450 g mąki tortowej
- 60 g cukru
- 20 g proszku do pieczenia
- 250 g margaryny (1 kostka), starta na tarce
- 5 żółtek
- szczypta soli
Masa serowa:
- 1 kg twarogu zmielonego (lub z wiaderka, dobrej jakości)
- 1 kostka masła (200 g), roztopiona i wystudzona
- 2 jajka
- 2 opakowania budyniu waniliowego (bez cukru)
- sok z ½ cytryny
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
- 1 szklanka cukru pudru
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 1 puszka brzoskwiń (ok. 800 g), pokrojone w drobną kostkę
- 5 białek (zostawione z kruchego ciasta)
- 1 szklanka cukru do ubicia bezy
Sposób przygotowania:
- Do dużej miski wsyp mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodaj startą margarynę, żółtka i szczyptę soli. Zagnieć szybko ciasto na jednolitą masę.
- Podziel ciasto na dwie części – jedna nieco większa (na spód), druga mniejsza (na kruszonkę). Mniejszą część włóż do zamrażarki.
- Większą część rozwałkuj i wyłóż nią natłuszczoną blachę (ok. 25x35 cm). Dociśnij do dna i wyrównaj.
- W misce przygotuj masę serową: do twarogu dodaj jajka, budynie, sok z cytryny, cukier puder, olejek waniliowy i sól. Wymieszaj wszystko dokładnie łyżką lub trzepaczką (nie mikserem). Na końcu wlej powoli wystudzone masło i delikatnie wmieszaj do masy.
- Masę serową wylej na spód z kruchego ciasta i wyrównaj.
- Brzoskwinie odsącz z zalewy i pokrój w drobną kostkę. Ułóż równomiernie na masie serowej.
- Ubij białka ze szczyptą soli. Gdy się spienią, stopniowo dodawaj cukier i ubijaj aż do uzyskania sztywnej, błyszczącej piany.
- Rozłóż bezę równomiernie na warstwie brzoskwiń.
- Wyjmij kruszonkę z zamrażarki i zetrzyj ją na tarce wprost na wierzch sernika.
- Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 200°C (góra-dół) i piecz przez ok. 60 minut, aż wierzch się zezłoci.
- Po upieczeniu pozostaw do całkowitego wystudzenia – dopiero wtedy sernik dobrze się kroi.
Na jakie okazje pasuje ten sernik?
Ten sernik z brzoskwiniami jest idealny na rodzinne spotkania, niedzielne obiady i święta. Dzięki bezie i kruszonce wygląda bardzo efektownie, a przy tym nie wymaga wyjątkowych umiejętności. Możesz go spokojnie przygotować dzień wcześniej – smakuje jeszcze lepiej po nocy w lodówce. Pasuje i do kawy, i do herbaty.
@panbabcia90 Sernik z brzoskwiniami i kruszonką #fyp #kuchnia #dlaciebie❤️ #śląsk #90 ♬ Le bruit du vent - Sounds of wind and nature & Wind and nature noise & Звуки ветра и природы & Шум ветра и природы















