Ten przepis zwraca uwagę prostotą składników i rzetelnym wykonaniem. Nie ma tu zbędnych udziwnień. Kruche ciasto z dużą ilością żółtek, klasyczna masa serowa z dodatkiem budyniu i cytryny, dobrze ubita beza i puszysta kruszonka z zamrażarki. Całość wieńczą brzoskwinie z puszki, które dodają owocowej lekkości. Michał z TikToka piecze ten sernik dokładnie tak, jak robią to wszystkie babcie na Śląsku.

Przepis na sernik z brzoskwiniami Pana Babci

Składniki:

Ciasto kruche i kruszonka:

  • 450 g mąki tortowej
  • 60 g cukru
  • 20 g proszku do pieczenia
  • 250 g margaryny (1 kostka), starta na tarce
  • 5 żółtek
  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu zmielonego (lub z wiaderka, dobrej jakości)
  • 1 kostka masła (200 g), roztopiona i wystudzona
  • 2 jajka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego (bez cukru)
  • sok z ½ cytryny
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 1 szklanka cukru pudru
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 1 puszka brzoskwiń (ok. 800 g), pokrojone w drobną kostkę
  • 5 białek (zostawione z kruchego ciasta)
  • 1 szklanka cukru do ubicia bezy

Sposób przygotowania:

  1. Do dużej miski wsyp mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodaj startą margarynę, żółtka i szczyptę soli. Zagnieć szybko ciasto na jednolitą masę.
  2. Podziel ciasto na dwie części – jedna nieco większa (na spód), druga mniejsza (na kruszonkę). Mniejszą część włóż do zamrażarki.
  3. Większą część rozwałkuj i wyłóż nią natłuszczoną blachę (ok. 25x35 cm). Dociśnij do dna i wyrównaj.
  4. W misce przygotuj masę serową: do twarogu dodaj jajka, budynie, sok z cytryny, cukier puder, olejek waniliowy i sól. Wymieszaj wszystko dokładnie łyżką lub trzepaczką (nie mikserem). Na końcu wlej powoli wystudzone masło i delikatnie wmieszaj do masy.
  5. Masę serową wylej na spód z kruchego ciasta i wyrównaj.
  6. Brzoskwinie odsącz z zalewy i pokrój w drobną kostkę. Ułóż równomiernie na masie serowej.
  7. Ubij białka ze szczyptą soli. Gdy się spienią, stopniowo dodawaj cukier i ubijaj aż do uzyskania sztywnej, błyszczącej piany.
  8. Rozłóż bezę równomiernie na warstwie brzoskwiń.
  9. Wyjmij kruszonkę z zamrażarki i zetrzyj ją na tarce wprost na wierzch sernika.
  10. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 200°C (góra-dół) i piecz przez ok. 60 minut, aż wierzch się zezłoci.
  11. Po upieczeniu pozostaw do całkowitego wystudzenia – dopiero wtedy sernik dobrze się kroi.

Na jakie okazje pasuje ten sernik?

Ten sernik z brzoskwiniami jest idealny na rodzinne spotkania, niedzielne obiady i święta. Dzięki bezie i kruszonce wygląda bardzo efektownie, a przy tym nie wymaga wyjątkowych umiejętności. Możesz go spokojnie przygotować dzień wcześniej – smakuje jeszcze lepiej po nocy w lodówce. Pasuje i do kawy, i do herbaty.

@panbabcia90 Sernik z brzoskwiniami i kruszonką #fyp #kuchnia #dlaciebie❤️ #śląsk #90 ♬ Le bruit du vent - Sounds of wind and nature & Wind and nature noise & Звуки ветра и природы & Шум ветра и природы