Karkówka to dobrze znane mięso, można ją upiec w pysznej marynacie lub udusić do obiadu. A zapeklowana solą będzie idealna na kanapki. Rzadko kiedy wychodzi sucha, bo ma wyraźnie widoczny tłuszczyk. Jest na tyle uniwersalna, że możesz zrobić ją na niedzielny obiad lub w odpowiednim towarzystwie postawić na świątecznym stole. Na wyjątkowe okazje zapiekam ją z owocami. Nie tylko smakuje ale i wygląda doskonale.
Składniki na karkówkę z owocami
Przyprawy, jeśli chodzi o polską kuchnię, odbiegają nieco od standardu, bo znajdziesz tu anyż, goździki, kolendrę i świeży tymianek. Dodadzą jej niezwykłego smaku i aromatu i świetnie komponują się ze sobą i z mięsem.
- 1 kg karkówki wieprzowej (może być więcej lub mniej, to tylko wartość orientacyjna)
- 1 kg czarnej porzeczki, poza sezonem wybierz mrożoną
- 5 goździków
- 1 gwiazdka anyżu nie cała, wystarczą 3 płatki
- cukier
- sól i pieprz grubo mielony do smaku
- kolendra
- świeży tymianek
- 500 ml czerwone wina wytrawnego
Jak zrobić karkówkę z czarną porzeczką?
- Mięso oczyść. Listki tymianku przepłucz pod ciepłą wodą i osusz je dokładnie. Do miseczki wsyp sól, pieprz i kolendrę, wymieszaj je ze sobą. Taką mieszanką natrzyj mięso. Następnie obtocz je w tymianku. Przełóż ją do naczynia, owiń folią spożywczą lub aluminiową i odstaw na 3-4 godziny do lodówki.
- W międzyczasie przygotuj porzeczki. Jeśli korzystasz z mrożonych, to sprawa jest prosta, wystarczy przełożyć je do garnka. Świeże musisz wcześniej przebrać, usunąć łodyżki, listki i wszystko, co się w nich zapodziało. Odrzuć też uszkodzone i nadpsute. Potem umyj je pod bieżącą wodą i przenieś do garnka. Niezależnie od tego, z której wersji korzystasz, teraz należy zalać je wodą, tylko tyle, żeby wszystkie owoce były nią przykryte. Dodaj zmielone goździki i anyż (możesz rozgnieść je moździerzem). Doprowadź do wrzenia i po chwili wyłącz. Zaczekaj, aż lekko przestygną i zblenduj. Następnie przelej je przez sitko, przetrzyj bardzo dokładnie. Od razu możesz doprawić je solą i cukrem do smaku.
- Karkówkę w marynacie wyjmij z lodówki i zaczekaj, aż się trochę ogrzeje, ok. 30 minut. Wbij w nią termometr kuchenny (pod skosem). Potem wsadź mięso do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza na 20 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 130 stopni Celsjusza. Przy okazji przełóż na karkówkę przecier z czarnej porzeczki, w miarę możliwości natrzyj nim mięso. Dolej też połowę czerwonego wina. Karkówka z czarną porzeczką będzie gotowa, gdy osiągnie temperaturę 80 stopni Celsjusza w środku. Wyjmij ją i przykryj folią aluminiową.
- Połącz sos porzeczkowy z owocami, dolej też wino i gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje. Możesz też podkręcić całość dżemem z czarnej porzeczki.

















