Każdy powinien znać ten sprawdzony przepis na karkówkę z solanki, dzięki któremu wychodzi wilgotna i krucha. Można ją przygotować w domu, bez konieczności korzystania z wędzarni. To doskonała wędlina, którą można robić na codzienne kanapki lub zaserwować na świątecznym stole. Oprócz moczenia w solance, jest ona dodatkowo marynowana w specjalnej miksturze, co sprawia, że na końcu otrzymujemy wspaniałą wędliną, miękką, kruchą i pełną aromatów.

Przygotuj składniki na karkówkę z solanki

Kup dobrej jakości karkówkę o wadze 1 kg lub nieco większej. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić pokaźną porcję mięsa, ale wtedy musisz zwiększyć poniższe proporcje.

Na solankę:

  • 1 łyżka soli do peklowania lub zwykłej
  • 1 litr wody

Na marynatę:

  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki płatków chili
  • 1 łyżka musztardy miodowej lub innej, np. sarepskiej, ale wtedy dołóż jeszcze 1 łyżeczkę miodu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka majeranku

Jak zrobić karkówkę z solanki?

  1. Zacznij od przygotowania mięsa, przede wszystkim oczyść je i osusz. Potem ponakłuwaj je głęboko widelcem, dzięki temu solanka będzie mogła dobrze wniknąć we wszystkie zakamarki.
  2. Mięso przełóż do naczynia, które będzie dało się przykryć. Wodę wymieszaj z solą i zalej nią karkówkę. Wstaw do lodówki aż na 48 godzin.
  3. 2 dni później odlej solankę i osusz mięso ręcznikiem papierowym.
  4. To jest dobry moment na przygotowanie marynaty. Do miseczki wlej olej, dosyp sól, paprykę słodką, płatki chili, czosnek granulowany, majeranek, dołóż też musztardę. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj.
  5. Osuszoną karkówkę dokładnie natrzyj marynatą. Mięso przełóż do foliowego rękawa do pieczenia i wsadź je jeszcze raz do lodówki, tym razem na 24 godziny. 
  6. Trzeciego dnia wyjmij karkówkę z lodówki i nagrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza. Piecz mięso minimum 90 minut, możesz przedłużyć do 120 minut (jeśli masz więcej niż 1 kg karczku). Bez obawy rękaw zapobiegnie przesuszeniu pieczeni. 
  7. Po 90 minutach (lub 120 minutach) rozetnij folię. Karkówkę z solanki podpiecz jeszcze przez chwilę, żeby się ładnie zrumieniła.

Z czym podać karkówkę z solanki?

Przede wszystkim warto zaznaczyć, że to wędlina do pieczywa. Może być chleb lub bułka, to już nie ma większego znaczenia. Wybrane świeżutkie pieczywo przesmaruj masełkiem i połóż plasterek przepysznej karkóweczki. Dodatkowo możesz zjeść ją z musztardą, wybierz swoją ulubioną, odpowiednia będzie zarówno delikatna, np. miodowa lub francuska, jak i nieco bardziej wyrazista sarepska bądź dijon. Równie dobrze pasuje do niej też starty chrzan lub ćwikła z buraków z chrzanem. Do tego podaj ogórek kiszony, konserwowy lub grzybki marynowane. Albo jak wolisz bardziej klasyczne dodatki, jak śliwki w occie lub gruszki.

Źródło: przepis pochodzi z Instagrama @wiesia_gotuje