Każdy powinien znać ten sprawdzony przepis na karkówkę z solanki, dzięki któremu wychodzi wilgotna i krucha. Można ją przygotować w domu, bez konieczności korzystania z wędzarni. To doskonała wędlina, którą można robić na codzienne kanapki lub zaserwować na świątecznym stole. Oprócz moczenia w solance, jest ona dodatkowo marynowana w specjalnej miksturze, co sprawia, że na końcu otrzymujemy wspaniałą wędliną, miękką, kruchą i pełną aromatów.
Przygotuj składniki na karkówkę z solanki
Kup dobrej jakości karkówkę o wadze 1 kg lub nieco większej. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić pokaźną porcję mięsa, ale wtedy musisz zwiększyć poniższe proporcje.
Na solankę:
- 1 łyżka soli do peklowania lub zwykłej
- 1 litr wody
Na marynatę:
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżeczki płatków chili
- 1 łyżka musztardy miodowej lub innej, np. sarepskiej, ale wtedy dołóż jeszcze 1 łyżeczkę miodu
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka majeranku
Jak zrobić karkówkę z solanki?
- Zacznij od przygotowania mięsa, przede wszystkim oczyść je i osusz. Potem ponakłuwaj je głęboko widelcem, dzięki temu solanka będzie mogła dobrze wniknąć we wszystkie zakamarki.
- Mięso przełóż do naczynia, które będzie dało się przykryć. Wodę wymieszaj z solą i zalej nią karkówkę. Wstaw do lodówki aż na 48 godzin.
- 2 dni później odlej solankę i osusz mięso ręcznikiem papierowym.
- To jest dobry moment na przygotowanie marynaty. Do miseczki wlej olej, dosyp sól, paprykę słodką, płatki chili, czosnek granulowany, majeranek, dołóż też musztardę. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj.
- Osuszoną karkówkę dokładnie natrzyj marynatą. Mięso przełóż do foliowego rękawa do pieczenia i wsadź je jeszcze raz do lodówki, tym razem na 24 godziny.
- Trzeciego dnia wyjmij karkówkę z lodówki i nagrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza. Piecz mięso minimum 90 minut, możesz przedłużyć do 120 minut (jeśli masz więcej niż 1 kg karczku). Bez obawy rękaw zapobiegnie przesuszeniu pieczeni.
- Po 90 minutach (lub 120 minutach) rozetnij folię. Karkówkę z solanki podpiecz jeszcze przez chwilę, żeby się ładnie zrumieniła.
Z czym podać karkówkę z solanki?
Przede wszystkim warto zaznaczyć, że to wędlina do pieczywa. Może być chleb lub bułka, to już nie ma większego znaczenia. Wybrane świeżutkie pieczywo przesmaruj masełkiem i połóż plasterek przepysznej karkóweczki. Dodatkowo możesz zjeść ją z musztardą, wybierz swoją ulubioną, odpowiednia będzie zarówno delikatna, np. miodowa lub francuska, jak i nieco bardziej wyrazista sarepska bądź dijon. Równie dobrze pasuje do niej też starty chrzan lub ćwikła z buraków z chrzanem. Do tego podaj ogórek kiszony, konserwowy lub grzybki marynowane. Albo jak wolisz bardziej klasyczne dodatki, jak śliwki w occie lub gruszki.
Źródło: przepis pochodzi z Instagrama @wiesia_gotuje

















