Zanim ktokolwiek zabierze się za mrożenie pierogów, trzeba odpowiedzieć sobie na jedno podstawowe pytanie. Otóż niezwykle ważne jest, to kiedy będziemy to robić – czy przed gotowaniem, czy dopiero po nim.

Mrozić pierogi po ugotowaniu czy przed?

Odpowiedź na to pytanie nie może być jedna – pierogi można mrozić zarówno przed jak i po obróbce termicznej. Jednak pierwsza metoda to niestety prosta droga do tego, by pierogi posklejały się na tyle trwale, że później z wrzątku wyłowić będzie można tylko rozgotowaną papkę. 

Oczywiście można zamrozić pierogi w niemal profesjonalny sposób i tego uniknąć. Jak to zrobić? Trzeba rozłożyć nieugotowane pierogi na blasze (koniecznie takiej, która zmieści się później w zamrażarce). Pierogi nie powinny się stykać. Po wstępnym przemrożeniu „w oddzieleniu” pierogi należy wyjąć z zamrażarki i wrzucić do woreczka. Dobrym pomysłem jest mrożenie takich pierogów w woreczku strunowym, który ułatwia wyciąganie konkretnych ilości.

Getty Images, KiraBudaieva

Minusów tego typu rozwiązania jest jednak całkiem sporo. Poza tym, że tego typu procedura trwa dość długo, to na domiar złego, nie da się w ten sposób zamrozić dużej ilości pierogów. Wydaje się, że lepszą decyzją będzie skorzystanie z innej metody.

Najlepszy sposób  na mrożenie pierogów

Doświadczenie podpowiada, że najłatwiejszym sposobem na mrożenie pierogów jest ten najprostszy. Wystarczy ugotować pierogi, odstawić do porządnego ostudzenia (w tak zwanym międzyczasie koniecznie trzeba przełożyć je „na drugą stronę”, by się nie sklejały), a potem powkładać do zwykłych woreczków z wyliczonymi porcjami.

Jedyna pułapka kryje się tutaj w długości gotowania pierogów. Gdy jemy gotowane pierogi na bieżąco, pilnujemy rzecz jasna by się nie rozgotowywały, ale podstawową sprawą jest to, by też by ciasto nie pozostało surowe. Kilka minut od wypłynięcia pierożków na wierzch wrzątku jest tutaj więc absolutnym minimum.

W przypadku gotowania pierogów z celem dalszego mrożenia, trzeba nieco skrócić ten czas. 1-2 minuty gotowania na wierzchu garnka z wrzątkiem i wystarczy – należy pamiętać, że do tego czasu niejako dodamy czas odgrzewania.

Jak odgrzewać zamrożone pierogi?

Odgrzewanie tak zamrożonych pierogów to już bułka z masłem. Wystarczy zagotować wrzątek w garnku, porządnie posolić wodę i w momencie gdy woda bulgocze, ostrożnie wkładać do niej zamrożone pierogi. Rozmrażanie nie jest tutaj konieczne. 

Czas gotowania będzie wynosił ok. 5-6 minut (mowa tu o pierogach zamrożonych) i będzie zależał od wielkości pierogów, a także od mocy palnika. By uniknąć wpadki, warto wyłowić jednego pieroga na próbę, przekroić go i sprawdzić, czy w środku również jest już gorący.

Jeśli chcesz dostawać bezpośrednio od nas tego typu porady lub inne treści (choćby ciekawe przepisy i receptury), koniecznie zapisz się do naszego kanału nadawczego na Messengerze