Ten posiłek chciałoby się mieć podany do łóżka w deszczowe popołudnie albo po ciężkim treningu. Kremowa zupa z kurczakiem, marchewką i groszkiem zachwyca prostotą, a jednocześnie przyjemnie syci.
Białe delikatne mięso rozpada się w ustach, więc nie zmęczysz nawet szczęki podczas jedzenia, a warzywa są dobrym źródłem naturalnej słodyczy. Jeśli szukasz czegoś łagodnego, ale niezbyt nudnego – to propozycja w sam raz dla ciebie.
Lekka zupa z kurczakiem, marchewką i groszkiem – przepis
Składniki:
- 1 łyżka oliwy lub oleju
- 1 por
- 1 łyżeczka masła
- 1 pojedyncza pierś kurczaka
- 3 ziemniaki
- 225 g marchewki z groszkiem (może być mrożonka)
- 1,5 litra bulionu, wywaru lub rosołu
- 750 ml mleka
- opcjonalnie: około 80 g gęstej śmietany 18%
- szczypiorek
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Pokrój por w cienkie plasterki. Podsmaż go na oliwie, aż się zeszkli. Potrwa to około 2–3 minut.
- Dodaj łyżeczkę masła oraz pierś kurczaka pokrojoną w drobną kostkę. Podsmażaj przez 5–7 minut, aż mięso zmieni kolor, ale nie zarumieni się zbyt mocno. Filet możesz też przygotować na parze, jeśli nie chcesz używać tłuszczu.
- Dorzuć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Smaż kolejne 3–4 minuty, mieszając od czasu do czasu.
- Wsyp marchewkę z groszkiem. Podgrzewaj przez kolejne 2–3 minuty.
- Wlej gorący bulion warzywny lub rosół z kury. Doprowadź go do wrzenia i przykryj garnek. Lekkostrawna zupa powinna gotować się na małym ogniu przez około 20 minut – aż ziemniaki będą miękkie.
- Zdejmij zupę z ognia. Dodaj mleko i dobrze wymieszaj. Dodatkowo zabiel śmietaną lub zaciągnij jogurtem. Pamiętaj, żeby wybrany nabiał wcześniej zahartować w odrobinie gorącego wywaru, inaczej może się zwarzyć.
- Posyp zupę posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem.
Wariacje i zamienniki składników
To, że lekkostrawna zupa z kurczakiem jest prosta i szybka, nie znaczy, że musi być nudna. Gdy najdzie cię ochota, masz specyficzne wymagania dietetyczne lub szukasz sposobu na pozbycie się pewnych produktów z lodówki, skorzystaj z różnych opcji, które daje to danie:
- Zamiast pora możesz użyć cebuli – lekko podsmażona doda zupie nieco intensywniejszego smaku.
- Zwykłe masło wymień na klarowane, a mleko krowie na napój roślinny, jeśli unikasz laktozy. Dorze sprawdzi się na przykład mleko kokosowe, które świetnie komponuje się z piersią kurczaka.
- Marchewka z groszkiem wybitnie łączą się z delikatnym drobiem, ale możesz też dorzucić inne warzywa, na przykład różyczki kalafiora lub dynię.
- W wersji dla wegetarian pomiń mięso i postaw na bulion warzywny z dodatkiem ciecierzycy, soczewicy albo fasoli.
Jak uprościć przepis na zupę z kurczakiem?
Chcesz sobie ułatwić życie i zaoszczędzić czas? Oto parę trików:
- Użyj mrożonej mieszanki marchewki z groszkiem.
- Ziemniaki możesz obrać i podzielić na porcje z wyprzedzeniem. Przechowuj je w zimnej wodzie, w lodówce. Można przygotować je nawet dzień wcześniej.
- Mięso z rosołu z dnia poprzedniego też się sprawdzi – nie musisz smażyć kurczaka od zera, tylko pokrój go lub poszarp i wrzuć do zupy.
- Dobrze mieć w zanadrzu domową kostkę rosołową. Nie tylko przyspieszy cały proces, ale jest pełna naturalnych aromatów.
- Jeśli masz blender ręczny, możesz zmiksować część zupy – uzyskasz wtedy potrawę o jeszcze bardziej kremowej konsystencji.
Jak podać lekkostrawną zupę z kurczakiem, żeby wyglądała apetycznie?
Sypnij szczypiorkiem na wierzch – zielone akcenty robią różnicę. Do dekoracji przyda się też natka pietruszki, kolendra lub szczypiorek. Możesz dodać kilka kropli oliwy z oliwek, a nawet smakowego oleju (bazyliowy lub lubczykowy będzie miał lekkie zabarwienie) lub rozprowadzić cienką wstążkę śmietany na wierzchu zupy.
Jeśli ziemniaczana wkładka ci nie wystarczy, podaj obok jeszcze grzanki, kromkę chleba lub bagietkę. Posyp potrawę świeżo zmielonym lub młotkowanym pieprzem i gruboziarnistą solą morską.
Składniki i ich wartości odżywcze
Pierś z kurczaka to źródło białka, które syci na długo. Jednocześnie jest lekkostrawna, zwłaszcza gdy pochodzi z wywaru. Ziemniaki dostarczają węglowodanów i zapewniają energię. Marchewka jest pełna beta-karotenu, a groszek to nie tylko błonnik, ale też sporo witamin z grupy B i trochę roślinnego białka.
Zeszklony por traci swój ostry smak, a przy tym wspiera trawienie, natomiast mleko jest dobrym źródłem wapnia. Zupa z kurczakiem, marchewką i groszkiem to naprawdę dobrze zbilansowane, łagodne w smaku danie – bez przesady w żadną stronę.




















