Jeśli jeszcze nie słyszałaś o chrupce do tortu, to czas najwyższy nadrobić zaległości. Wiele cukierni dodaje tę chrupiącą warstwę do swoich tortów. Mimo że wydaje się skomplikowana, to zrobisz ją z 4 składników w kilka minut. Natomiast efekt zawsze wywołuje efekt wow. Przełamuje ona jednolitą strukturę tortu, sprawiając, że staje się on ciekawszy i, oczywiście, bardziej chrupiący.

Jak zrobić chrupkę do tortu?

Bazą mojej chrupki do tortu jest biała czekolada, którą należy najpierw roztopić i delikatnie przestudzić. Następnie dodaję do niej składniki, które odpowiadają za chrupiącą teksturę i smak. Tym razem postawiłam na płatki migdałowe i kukurydziane, ale sprawdzą się niemal każde orzechy: migdały, nerkowce, laskowe czy włoskie. Upraż je najpierw na patelni, by były bardziej chrupiące, a następnie posiekaj drobno i dodaj do płynnej czekolady. Oprócz orzechów dodaję również płatki kukurydziane (takie, które zazwyczaj zjadasz na śniadanie). Sprawiają one, że chrupka wychodzi jeszcze bardziej krucha. Możesz je zamienić na pokruszone chrupiące ciastka, rurki bez kremu lub prażynki. Na koniec wystarczy całość schłodzić i gotowe.

Czekoladową chrupkę do tortu możesz położyć na biszkopt lub krem w całości lub pokruszyć na kawałki (wtedy tort będzie się łatwiej kroić). Warto przygotować ją o 2 cm mniejszą niż średnica biszkoptu, dzięki temu łatwiej udekorujesz tort. Chrupka z białej czekolady pasuje do niemal każdego kremu. Świetnie przełamuje czekoladową masę, dobrze kontrastuje z owocowymi warstwami, a także idealnie łączy się z innymi smakami.

Przepis na chrupkę do tortu z białej czekolady

Składniki:

  • 70 g białej czekolady
  • 15 g oleju 
  • 20 g płatków migdałów
  • 50 g płatków kukurydzianych

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę posiekaj na drobne kawałki i przełóż do miseczki. Wlej do niej olej i rozpuść całość w kąpieli wodnej, aż czekolada stanie się płynna. Pamiętaj, aby mieszać ją niemal cały czas, inaczej może się przypalić. Zostaw ją do ostudzenia.
  2. W tym czasie podpraż płatki migdałów delikatnie na gorącej patelni, aby były bardzie chrupiące. Posiekaj je drobno (ale nie na pył).
  3. Płatki kukurydziane również posiekaj na mniejsze kawałki.
  4. Do ostudzonej, ale wciąż płynnej czekolady, dodaj płatki migdałowe i kukurydziane. Wymieszaj całość.
  5. Gotową masę wyłóż na papier do pieczenia, tworząc z niej dość cienkie koło. Nie powinno być ono grubsze niż pół centymetra.
  6. Tak przygotowaną masę na papierze do pieczenia włóż do lodówki, aby zastygła, na co najmniej 1 godzinę. Gotowa chrupka będzie twarda, bez problemu weźmiesz ją w ręce.